Gaat bitcoin mining duurzamer worden in de toekomst?

Het is bekend dat cryptonetwerken grote hoeveelheden energie vereisen om te kunnen draaien. Cryptovaluta zijn ook sterk in populariteit gestegen anno 2020 doordat de Coronapandemie enorme economische schade wereldwijd heeft veroorzaakt. De vraag naar crypto neemt steeds toe. Echter, in 2017 verscheen het negatieve crypto nieuws dat het stroomverbruik van het Bitcoinnetwerk gelijk zou zijn aan dat van enkele landen samen. In 2019 werd zelfs beweerd dat het meer koolstofvervuiling veroorzaakte dan sommige landen. Is het waar en hoe ziet de toekomst eruit? Wordt mining duurzamer?

bitcoin

Een eindeloze discussie

Het zal een aanhoudende discussie zijn tussen crypto techneuten en milieuactivisten. Het gebruik van papiergeld wordt juist als milieuonvriendelijk gezien, omdat de productie ervan kosten met zich meebrengt. Daarbij is er energie voor nodig en dit uit zich in met name koolstofvervuiling. Bitcoin aan de andere kant is virtueel en veroorzaakt zo geen vervuiling. Echter, het draaiende houden van het netwerk en de computers, vraagt wel veel energie. Deze energie is onder andere een bron van koolstofvervuiling.

Groene energie

Het is zo, dat het Bitcoinnetwerk veel energie consumeert om te draaien. Miners zijn zich bewust van de energieconsumptie, want het zit ook in de kosten. En dat drukt op de winsten. Daarom kijkt men ook steeds uit naar kostenbesparende oplossingen. Los van afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet wil men ook steeds effici├źntere computers produceren. Sommige miners hebben dit in 2018 al ingezien en zijn overgestapt op groene energie, zoals die van zonnepanelen. Het lastige hiervan is dat er een investering aan gekoppeld is.

Tenslotte is het zo dat niet alleen Bitcoin mining, maar alles eromheen duurzamer zal worden. Wil je bitcoin kopen, dan komt er een transactie bijkijken die ook energie en kosten met zich meebrengt. De stijgende kosten vanuit het elektriciteitsnet zijn niet bevorderlijk om Bitcoin winstgevend te houden. Gebruikers zullen zeker naar alternatieve energiebronnen zoeken die op den duur goedkoper zullen zijn. Zodat gebruikers ook steeds maximale winst kunnen boeken.

 

Geef een reactie