Gazelle koploper Nederlandse e-bike markt

Gazelle heeft naast het hoogste bezit (19%) ook een hoge top of mind naamsbekendheid (22%) in de e-bike markt. Stella heeft de hoogste top of mind bekendheid (27%). Wat opvalt is dat het zakelijk gebruik van elektrische stadsfietsen in één jaar tijd met 6%-punt is gegroeid. Dit blijkt uit de E-bike Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 5.000 Nederlanders.

Gazelle

Foto via multiscope.nl

Bezit Gazelle 19%

De marktpositie van Gazelle is de afgelopen jaren versterkt. Waar in 2020 nog 16% van de elektrische stadsfietsen een Gazelle was, groeide dit aantal in 2021 tot 17% en tot 19% in 2022 . Gazelle wordt gevolgd door Stella (13%) en Sparta (11%). Met een beoordeling van rapportcijfer 8,6 wordt Gazelle daarnaast het best beoordeeld door bezitters van elektrische stadsfietsen. Op kleine afstand volgen Sparta, Batavus en Giant met elk een 8,4.

Gazelle en Batavus meest bekend

Wanneer Nederlanders gevraagd worden naar welke merken e-bikes ze kennen, worden Stella (27%) en Gazelle (22%) het vaakst als eerste genoemd. Ze worden dus het meest geassocieerd met deze productcategorie. Bij de geholpen naamsbekendheid staat Gazelle (87%) bovenaan. Batavus (84%) en Stella (81%) maken de top drie compleet.

gazelle grafiek

Zakelijk gebruik groeit

Hoewel elektrische stadsfietsen in de meeste gevallen privé worden gebruikt (93%), wordt 34% ook zakelijk gebruikt voor woon-werkverkeer. Dat is een stijging van 6%-punt ten opzichte van het zakelijk gebruik in 2021. Van de Nederlanders die een elektrische stadsfiets willen gaan aanschaffen, wil 39% deze zakelijk gebruiken. Gekeken naar afzonderlijke merken worden elektrische stadsfietsen van onder andere Giant (46%), Batavus (38%) en Stella (36%) vaker zakelijk gebruikt dan in 2021 (34%, 33% en 23%).

Over Multiscope

Multiscope is een specialist in online marktonderzoek. We ondersteunen bedrijven en organisaties bij het nemen van de juiste beslissingen door middel van online panels, marktrapporten en innovatieve onderzoeksoplossingen.

De resultaten in dit persbericht komen uit de E-bike Monitor, een grootschalig onderzoek naar elektrische fietsen, elektrische scooters en licht elektrische voertuigen in Nederland. In het onderzoek zijn 5.063 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking. Wellicht dat bovenstaand persbericht nieuwswaarde voor u heeft. Voor vragen kunt u contact opnemen met John Kivit via 06-55745256 of john@multiscope.nl.

video

Bron: multiscope.nl

 

One Response to Gazelle koploper Nederlandse e-bike markt

Geef een reactie