Groen licht voor bouw buitendijkse windmolens Windplanblauw

Vattenfall en SwifterwinT, de initiatiefnemers van Windplanblauw, hebben groen licht gegeven voor de bouw van het buitendijkse gedeelte van het windpark. De 28 windmolens van het huidige windpark “Irene Vorrink” van Vattenfall worden vervangen door 24 moderne, krachtige turbines. De turbines komen in twee rijen in het IJsselmeer te staan, vlak voor de kust. De werkzaamheden starten begin 2022.

Windplanblauw

Foto via group.vattenfall.com/nl 

Realisatie

Ballast Nedam ontwerpt en realiseert de turbinefundaties en de parkbekabeling en verzorgt de aansluiting met het onderstation. Mammoet is medeverantwoordelijk voor het transport en de installatie van de turbines.

Over Windplanblauw

De buitendijkse windturbines maken deel uit van Windplanblauw. Een windpark in de gemeenten Dronten en Lelystad, waar 74 windmolens worden vervangen door 61 grotere turbines, met meer vermogen. Daarvan komen er 37 op land te staan en 24 in het IJsselmeer. De werkzaamheden voor de turbines op land zijn begin dit jaar gestart.

61 nieuwe windturbines

De verwachting is dat windpark Windplanblauw in het laatste kwartaal van 2023 in gebruik wordt genomen. De 61 nieuwe windturbines hebben een gezamenlijk opgesteld vermogen van ruim 335 MW. Windplanblauw levert hiermee een substantiële bijdrage aan de doelstellingen uit het Regioplan Windenergie van de provincie Flevoland.

Opbrengst

Een deel van de opbrengsten van het windpark wordt in een gebiedsfonds gestort ten bate van de inwoners van de gemeenten Dronten en Lelystad. Daarnaast krijgen inwoners van Swifterbant, Dronten en Lelystad en andere belangstellenden de mogelijkheid om financieel te participeren in dit gedeelte van het windpark. Meer informatie hierover volgt later.

SwifterwinT

SwifterwinT is een uniek, lokaal initiatief van meer dan 170 agrarische ondernemers, bewoners en turbine-eigenaren uit het projectgebied van Windplanblauw. Samen met Vattenfall investeren zij in de realisatie van Windplanblauw.

Bron: group.vattenfall.com

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign