Hier liggen de kansen van de circulaire economie

Circulaire economie: bewust consumeren. Het was volgens INretail al een van de twaalf shifts, die de retail richting 2030 vormen. “Het waarom van het kopen wordt belangrijker dan het product zelf”, vertelde managing director Frank Quix van Q&A. Het gros van de consumenten vindt het volgens hem belangrijk dat winkels open zijn over de productie en herkomst. Nu wil het ethisch besef bij consumenten nog wel eens naar de achtergrond verdwijnen, op het moment dat de portemonnee getrokken moet worden. “Maar stel dat straks alle vergelijkbare producten hetzelfde kosten, wat door de toenemende transparantie zomaar zou kunnen”, blikt Quix vooruit. “Zou je dan kiezen voor een open en eerlijke retailer, of voor een oneerlijke die zaken wegmoffelt?”

circulaire economie

Foto via retailtrends.nl

Circulaire economie

De wegwerpmaatschappij loopt op zijn laatste benen, concludeerde INretail tijdens de ledenbijeenkomst. ABN Amro sluit zich daarbij aan, getuige zijn nieuwe rapport ‘Waarom nieuw kopen als het anders kan?’. Ook de bank baseert zich daarbij op onderzoeksresultaten van Q&A, dat 1.411 consumenten ondervroeg over hun houding ten opzichte van circulaire consumptie. Wat blijkt? Nederlandse consumenten kopen bewuster en kiezen niet langer vanzelfsprekend voor nieuwe producten. 74 procent geeft aan het koopgedrag deels of volledig te willen aanpassen. Oudere consumenten blijken bewuster te zijn als het gaat om thema’s als klimaatverandering en duurzaamheid. Jongeren passen hun levensstijl er relatief minder op aan. “Nederland vergrijst en als winkelier is het slim om op de behoeften van deze doelgroep in te spelen”, tipt sector banker retail Henk Hofstede.

Resultaten

De bereidheid tot circulair ondernemen komt het meest tot uiting in de categorieën tweedehands en duurzaam: daar staat een meerderheid van de consumenten voor open. Refurbished is wat minder populair, zo blijkt uit de 38 procent die daar interesse in heeft …Lees verder

Lees verder op: retailtrends.nl

 

Geef een reactie