Hoe ziet de elektrische auto verkoop er in 2020 uit?

De elektrische auto, aangedreven door één of meerdere motoren die de energie uit een tractiebatterij halen, is al enkele jaren de ster van de autosalons. Ze hebben weinig bewegende onderdelen en hebben dus minder onderhoud nodig, maar de technologie om de tractiebatterij te optimaliseren en de aandrijving te decentraliseren is uitermate complex. Wereldwijd werden er in 2019 2,1 miljoen elektrische auto’s verkocht waarmee het totaal op 7,2 miljoen elektrische auto’s uitkwam- een stijging van 40% op jaarbasis.
In Nederland steeg het marktaandeel van verkochte nieuwe elektrische auto’s van 4,3% in 2018 tot 9,5% in 2019, met een totaal van 50.000 auto’s: één van de hoogste in de wereld.

elektrische

Naarmate de technologische vooruitgang in de elektrificatie van twee- en driewielers, bussen en vrachtwagens vordert en de markt groeit, breidt het aanbod aanzienlijk uit. Ambitieuze beleidsaankondigingen zijn de afgelopen jaren van cruciaal belang geweest bij het introduceren van elektrische voertuigen, en ook voor de lange termijn geeft de politiek duidelijke signalen af aan de auto-industrie en consumenten dat de transitie naar duurzaam transport van groot belang is. Maar, nog voor de Corona-crisis voorspelde de branchevereniging ACEA dat de Europese auto-industrie in 2020 zou krimpen. Hoe staat de ontwikkeling van de markt voor elektrische auto’s er dit jaar tot dusverre voor?

Minder effect op de elektrische markt?

De Covid-19-pandemie beïnvloedt de wereldwijde markten voor deze voertuigen, zij het in mindere mate dan de markt voor benzine –en dieselauto’s. Op basis van gegevens over de autoverkoop van januari tot april 2020, is de huidige schatting dat de wereldmarkt voor personenauto’s met 15% zal krimpen ten opzichte van 2019, terwijl de verkoop van elektrische auto’s grotendeels op het niveau van 2019 zal blijven. Een tweede golf van de pandemie en een langzamer dan verwacht economische herstel kunnen tot een andere uitkomst leiden, evenals strategieën van autofabrikanten om te voldoen aan regelgevingsnormen. In totaal zal de verkoop van elektrische auto’s in 2020 ongeveer 3% van de wereldwijde autoverkopen betekenen. Deze vooruitzichten worden ondersteund door de politiek, met name in China en Europa.

In Europa valt dan vooral ‘95 gram’ -maatregel op, die inhoudt dat de CO²-uitstoot van alle auto’s die een fabrikant dit jaar verkoopt gemiddeld niet hoger mag zijn dan 95 g/km. Sommige fabrikanten zien in deze bedreiging ook een kans om hun marktaandeel te vergoten, en zetten vol in op elektrische auto’s. Elektrische modellen mogen twee keer meegerekend worden en halen het gemiddelde voor een fabrikant dus sneller omlaag. Om de torenhoge boete van 95 euro boete per gram te voorkomen, hebben merken dus elektrische auto’s nodig die de gemiddelde uitstoot drukken. En het ziet er nu nog niet naar uit dat deze regels worden versoepeld als gevolg van de corona-impact.

Hoe gaat het met de verkopen?

Maar hoe gaat het nu met de verkopen van de elektrische auto sinds sommige subsidies verlaagd zijn? Simpelweg fantastisch. Zeker, iedere autohandelaar zal dit jaar een gitzwart jaar noemen, maar tot en met het derde kwartaal hebben tot nu toe 4.419 particulieren consumenten een nieuwe elektrische auto aangeschaft: dat is 18,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal kentekenregistraties door particulieren van elektrische auto’s steeg in de maanden juli, augustus en september met maar liefst 79%. En de grote verrassing dit jaar komt van Porsche die met de Taycan -de eerste volbloed elektrische sportauto van en voor de autofanaat- een revolutie teweegbracht. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat een andere doelgroep wordt aangesproken voor het elektrisch rijden. Een goede ontwikkeling op het gebied van elektrisch rijden dus!

elektrische 2

Tot slot

Een elektrische auto vervuilt niet aan de uitlaat én produceert geen lawaai en is de goedkoopste optie per kilometer (zo’n €0,34/ km). En door de talloze subsidies is ook de aanschaf minder duur geworden. Elektrische auto’s zijn immers vrijgesteld van wegenbelasting (mrb) en belasting op personenwagens en motorrijwielen (bpm). Let er wel op dat de de hoge koppel en de uitstekende wegligging speciale banden vereisen: normale autobanden onder een elektrische auto kunnen maar liefst 30% sneller slijten.

Maar wat kunnen we nu voor conclusie trekken voor de elektrische auto in het jaar Anno Domini 2020? Simpel: die heeft zijn plek gevonden. Zowel met de kwantiteit als de kwaliteit zit het goed, ook al is de introductie van enkele modellen door de crisis vertraagd. Met lockdowns werden lange autovakanties onmogelijk, en een kleine trip door stad en land werd een traktatie- precies waar een elektrische auto voor gemaakt is. Een pandemie duidt hoe dan ook op een verstoring in het natuurlijke evenwicht, en de elektrische auto kan volledig duurzaam zijn en houdt jou als consument in evenwicht met de planeet. Je kunt al groene energie laden en 94% van de onderdelen en materialen van de auto wordt hergebruikt en teruggewonnen aan het einde van de levensduur. De bottom line van de Nederlandse autoverkopen zal waarschijnlijk een daling van 25% zijn, maar het marktaandeel van elektrische auto’s stijgt tot 13,3%, en dat is een indrukwekkend resultaat.

 

 

One Response to Hoe ziet de elektrische auto verkoop er in 2020 uit?

  • koers elektrische auto Tesla 442,30. 5 x split is een koers van 2211,50. koers Ford 7,67. we gaan elektrisch rijden op stroom van de zon van het dak. 6 km per kWh.

Geef een reactie