Holthausen zet Groningse en Amsterdamse mobiliteit over op groene waterstof

Het bedrijf Holthausen uit Hoogezand heeft het naar een lange en vooral spannende periode voor elkaar. Zij hebben de subsidie toekenning om de eerste waterstoftankstations te gaan bouwen in Amsterdam en Groningen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft vandaag tijdens het duurzaamheidscongres ‘Festival Duurzame Mobiliteit’ in Amersfoort onder toeziend oog van enkele honderden genodigden aangekondigd dat “Holthausen Groep” uit Hoogezand ongeveer 4 miljoen bijdrage ontvangt voor de realisatie van twee waterstoftankstations en meerdere waterstofvoertuigen. Deze stations zullen in Groningen en Amsterdam gaan herrijzen onder de naam ‘Holthausen Energy Points’.

Holthausen

Waterstof duurzaam produceren

De waterstof zal volledig duurzaam worden geproduceerd uit zon- en windenergie. De Amsterdamse faciliteit zal nog een stapje verder gaan door off-grid haar eigen waterstofproductie voor de bevoorrading te creëren. Voor de uitvoering wordt samengewerkt met diverse kennisinstellingen om de innovatie te versnellen met onder andere Hogeschool Amsterdam en Hanzehogeschool Groningen

Ombouw voertuigen op groene waterstof

De ombouwafdeling van Holthausen “Holthausen Clean Technology” heeft voor dit project gelijktijdig opdracht gekregen voor de ombouw en ontwikkeling van 4 vuilniswagens voor de gemeente Amsterdam en 4 vuilniswagens voor de gemeente Groningen, die volledig gaan rijden op waterstof. Tevens worden er
8 VW Transporters in opdracht genomen voor de ombouw die in Groningen zullen gaan rijden.

Werkgelegenheid

Door deze opdrachten wordt er een groot impuls gegeven voor de werkgelegenheid bij Holthausen en hiermee de regio. Een belangrijke stap voor de toekomst van Holthausen, een noodzakelijke stap voor de vergroening van de Nederlandse steden en regio’s.

Duurzaam vervoer in Nederland

RVO heeft in totaal 12 waterstofstations/projecten groen licht gegeven. Deze aankondiging is dan ook kenmerkend voor duurzaam vervoer in Nederland. Hiermee laat onze regering zien een duidelijke keuze gemaakt te hebben om richting te geven aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs.

Holthausen: capaciteit vertienvoudigd

Recent heeft Holthausen vooruitlopend op deze ontwikkeling haar (om)bouw capaciteit vertienvoudigd. Zo kan er vanaf juni/juli van 50 naar 500 waterstofvoertuigen per jaar ontwikkeld worden. Andere steden/ regio’s vanuit binnen- en buitenland en grote consortia hebben sterke interesse in de ontwikkelingen bij het Hoogezands bedrijf voor waterstofvoertuigen. De verwachting is dan ook dat er na dit impuls van het RVO diverse opdrachten zullen gaan volgen.

Ook hier gaat het alom oude gezegde op: economie volgt infrastructuur. Bedrijven als Holthausen geloven hier in en schromen zich dus ook niet om drastische maatregelen te nemen om hun business bij te zetten.

Bron: Holthausen Groep

 

Geef een reactie