Houtpellets: de duurzame en milieuvriendelijke brandstof

Er zijn tegenwoordig vele manieren op je huis te verwarmen. Een van deze methodes is om je huis te verwarmen met een pelletkachel. De pelletkachel wordt steeds populairder en het grootste voordeel is dat je niet hoeft te sjouwen met grote houtblokken en een opslagruimte moet hebben om deze houtblokken op te slaan. Een pelletkachel kan gewoon op het centrale verwarmingssysteem aangesloten worden en je vult de kachel bij met houtepellets.

Houtepellets

Wat zijn houtepellets?

Houtpellets zijn een vaste brandstof in de vorm van houtkorrels die gebruikt kunnen worden in een pelletkachel voor de verwarming van een woning en van water. Houtepellets zijn houtvezels die afkomstig zijn van houtafval. Dit houtafval wordt samengeperst tot korrels die gebruikt kunnen worden in een pelletkachel. Er kunnen voor pellets verschillende houtsoorten gebruikt worden. Dit verklaard soms ook het kleurverschil tussen de pellets. Pellets met een donkere kleur zijn vaak afkomstig van eikenhout, terwijl blanke pellets meestal gemaakt houtsoorten als dennenhout. Pellets van eikenhout branden wat minder snel, maar geven wel meer rendement af. De blanke pellets zijn weer sneller met minder rendement. Bij Delangebv kun je balen met pellets kopen die in balen van 10 kilogram verpakt zijn.

De voordelen van houtpellets

Ten opzichte van een open haard of een houtkachel heeft het gebruik van houtpellets tal van voordelen:

* Pellets worden gemaakt van houtvezels dat afkomstig is van hout met het FSC-keurmerk. Dit houdt in, dat er voor iedere boom die gekapt wordt, er een nieuwe boom gepland wordt. Dit zorgt ervoor dat pellets CO²-neutraal is en dus milieuvriendelijk.
* Pelletkachels hebben een zeer hoog rendement. Het rendement ligt normaliter rond de 80% of hoger. De pellets zelf geven erg veel warmte af en de pelletkachel kan de warmte goed vasthouden.
* De pellets in de pelletkachel worden elektrisch verbrand. Hierdoor hoef je niet te wachten tot de kachel warm is geworden, maar kun je direct al van de warmte genieten. Er zijn pelletkachels op de markt die automatisch pellets kunnen bijvullen, zodat je constante warmte blijft behouden, zonder dat je zelf hoeft bij te vullen.
* Houtpellets hebben een optimale verbranding. Nagenoeg elk deeltje van een pellet wordt verbrand. Gemiddeld ontstaat er 1% asafval van één pellet. Dit is vele malen minder dan haardhout.

 

3 Responses to Houtpellets: de duurzame en milieuvriendelijke brandstof

  • ik snap niet dat we pellets van hout van bomen duurzaam vinden. Als je de bomen terug aanplant en wacht tot ze groot genoeg zijn om weer te verbranden dan kun je het doen. dit is dus ondoenlijk. niet duurzaam, dus niet promoten.

  • hoe duur zijn houtpellets en de kachel. Ik heb een Warmtepomp rendement 400%. prijs 9800 euro, subsidie 2800 euro
    netto 7000 euro, Zonnepanelen Inductiekoken geen gas geen energierekening sinds 2012.
    opbrengst per jaar 3000 euro, sinds 2012 18.000 euro.kan overal.
    aansluiten op de CV radiatoren. werkt beter dan gasketel. Wil je dit ook contact Duurzaam Actueel.

  • Enorme misleiding! “Houtpellets: de duurzame en milieuvriendelijke brandstof”

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign