In 2020 doorbraak van elektrische auto bij particulier

Uit de Elektrisch Rijden Monitor, die de ANWB vandaag voor het derde jaar presenteert, blijkt dat een meerderheid (56%) van de Nederlanders in de toekomst een elektrische auto overweegt. Het aanbod van betaalbare elektrische auto’s groeit ondertussen gestaag en ook de actieradius neemt steeds verder toe. Ieder jaar neemt het aantal Nederlanders dat binnen twee jaar een elektrische auto wil kopen toe en ook dit jaar zien we weer een stijging naar 5 procent. Toch gaat lang niet iedereen uit deze groep ook daadwerkelijk tot aanschaf over, daarvoor is met name de hoge aanschafprijs van elektrische auto’s verantwoordelijk.

elektrische auto

‘Betaalbare’ elektrische auto

Ook daarin zien we in 2020 een verandering plaatsvinden. Er komen steeds meer ‘betaalbare’ elektrische auto’s op de markt. Zo komen er diverse kleine modellen onder de 30.000 euro op de markt en groeit vooral het segment tussen de 30.000 en 40.000 euro volgend jaar aanzienlijk. Nog belangrijker is dat de Total Cost of Ownership (de totale kosten van aanschaf, bezit en gebruik) van een elektrische auto steeds dichter bij die van een gewone auto ligt. Vorig jaar was een elektrische auto gemiddeld nog 6 procent duurder over de gehele levensduur, nu ligt dat rond de 2 a 3 procent. Om de particuliere koper te verleiden elektrisch te rijden komt er in 2020 een aanschafsubsidie voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s.

Consument nauwelijks op de hoogte van fiscale voordelen

Overigens blijken maar weinig mensen op de hoogte van die aankomende stimuleringsmaatregelen, slechts 30 procent van de Nederlanders heeft erover gehoord. Dat een elektrische auto nu al is vrijgesteld van wegenbelasting blijkt zelfs nog minder bekend, slechts 18 procent weet dit. Bij de zakelijke rijder zijn de fiscale voordelen wél bekend: met dank aan een gunstig bijtellingspercentage is het aantal elektrische auto’s het afgelopen jaar ongeveer verdubbeld.

Elektrisch Rijden Monitor 2019

Deze en andere cijfers vind je in de Elektrisch Rijden Monitor 2019, een jaarlijks onderzoek van de ANWB naar de ontwikkeling van de elektrische auto in Nederland, hoe de consument daarop reageert en welke belemmeringen worden ervaren bij de overgang naar elektrisch rijden.

Bron: anwb.nl

 

One Response to In 2020 doorbraak van elektrische auto bij particulier

  • we gaan elektrisch rijden. ik heb Zonnepanelen en Laadpaal. thuis laden. Zonneparken langs snelwegen bij Laadstations. 6 km per kWh. een hectare panelen produceert 1 miljoen kWh. 6 miljoen km per hectare.
    VW produceert VW ID serie, VW produceert VW Elli stroom, VW verkoopt VW Elli stroom bij VW Ionity Laadstations. TESLA autos, Tesla Superchargers, TESLA stroom productie Solarcity.
    en het is er al.

Geef een reactie