In de zomermaanden bijdragen aan een beter klimaat: makkelijker dan je denkt

De zomervakantieperiode is officieel begonnen. Tijdens de coronacrisis hebben we de auto vaker laten staan. 64% van de 45-plussers pakt nu vaker de fiets dan de auto en bijna 20% is dat van plan. Ook wanneer je deze zomer met de auto op pad gaat, kan jij een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Want duurzamer reizen is makkelijker dan je denkt. Zo zijn we door dicht bij huis te blijven al goed bezig. Wil je weten hoe jij duurzamere kilometers kunt maken als je er bijvoorbeeld op uitgaat met de kinderen of kleinkinderen? Deze vijf tips helpen je op weg.

de

1. Huur een deelauto uit de buurt

Vaak kun je voor een vakantie of dagje weg een auto van een buurtgenoot huren. Er zijn al meer dan 50.000 deelauto’s in Nederland en er komen er steeds meer bij. Via sites zoals SnappCar of WeGo vind je eenvoudig deelauto’s van buurtgenoten. Handig want je betaalt alleen voor de auto als je hem gebruikt. Dat scheelt kosten voor de verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Na gebruik hoef je alleen de tank te vullen en parkeer je de auto weer in de buurt.

2. Controleer je bandenspanning

Het controleren van je bandenspanning is heel eenvoudig en nuttig. Wanneer je banden goed op spanning zijn, vermindert de CO2-uitstoot en bespaar je brandstof. En bij elektrische auto’s gaat de accu bij een goede bandenspanning langer mee. Nu veel auto’s door de coronamaatregelen langer hebben stilgestaan, rijdt ongeveer driekwart van de auto’s met een te lage bandenspanning. Dus geef je banden wat extra lucht als je de volgende keer gaat tanken.

3. Zet je motor uit als je langer stilstaat

In de zomer gaan mensen er vaker op uit met de fiets, auto of met de boot. Hierdoor kan het drukker zijn op de weg en gaan veel bruggen vaker open. Sta je nu een keer langer stil voor een brug? Geniet van het uitzicht en zet je motor uit.

4. Houd je snelheid constant

Ook wanneer je buiten de bebouwde kom een langere afstand aflegt, kun je klimaatbewust bezig zijn. Je rijdt zuiniger door zoveel mogelijk één snelheid aan te houden. Steeds meer auto’s hebben cruise control, waarmee het heel makkelijk is om op constante snelheid te rijden.

5. Neem de (elektrische) fiets mee

Blijf je deze zomer thuis of dichtbij huis? Met een fietsendrager kan je fiets gewoon mee als je een uitstapje maakt. Deze investering betaalt zich snel terug. Want als je de auto laat staan en de (elektrische) fiets pakt naar een stadje of bezienswaardigheid in de buurt, bespaar je naast CO2-uitstoot ook op brandstof- en parkeerkosten.

Nog meer tips

Met bovenstaande tips reis je deze zomer eenvoudig duurzamer van A naar B. Voor meer praktische tips over wat je kunt doen voor het klimaat kan je kijken op www.iedereendoetwat.nl. Je vindt hier ook nuttige informatie over subsidies.

 

Geef een reactie