Innovatief zonnepaneel: wereldwijd is er een dringende noodzaak om het gebruik van fossiele brandstoffen drastisch te verminderen en over te stappen op energiebronnen zoals wind, geothermie en zonne-energie (PV). Zonnepanelen worden al breed toegepast en dragen aanzienlijk bij aan de reductie van CO2-emissies.
Gianluca Coletti, project-coördinator bij TNO, met het Whooper-zonnepaneel. foto via tno.nl
Nieuw zonnepaneel realiseren voor grootschalige productie
TNO, Eurotron, Groenleven en SIEC bundelen daarom hun krachten in het Whooper-project, met als doel een nieuw zonnepaneel te ontwikkelen dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen. Deze Whooper-module brengt twee uitstekende PV-technologieën, silicum heterojunctie (HJ)-zonnecellen en achterzijde-contact moduletechnologie, samen om een nieuw zonnepaneel te realiseren voor grootschalige productie.
Het beste van twee technologieën
Met het Whooper-project willen de betrokken partijen aantonen dat de innovatie op industriële schaal kan worden uitgevoerd. Heterojunctie-zonnecellen hebben al record opbrengsten laten zien. De geavanceerde achterzijde-contact moduletechnologie, waarbij cellen niet aan elkaar gesoldeerd hoeven te worden zodat de elektrische weerstand in de module wordt verlaagd, is bijzonder goed geschikt in combinatie met de heterojunctie-zonnecellen, Het maakt de voorkant van het paneel esthetisch aantrekkelijker, aangezien de meeste contactpunten aan de achterkant worden geplaatst.
Innovatief zonnepaneel met hoger rendement en lagere elektriciteitskosten
“Deze combinatie van technologieën leidt tot een doorbraak in zonne-energietechnologie die geschikt is voor grootschalige productie, namelijk de integratie van cel- en modulearchitectuur die individueel al op de markt zijn en toegepast worden,” vertelt projectcoördinator Gianluca Coletti. Daarnaast zorgt dit ontwerp voor een beduidend lager zilververbruik voor de heterojunctie zonnecellen en minder rendementsverlies van zonnecel naar zonnepaneel. Dit levert tot 4% toename op van het rendement en 3% vermindering in kosten voor de opgewekte elektriciteit, als men overschakelt van conventionele silicum heterojunctie zonnepanelen naar Whooper-panelen …Lees verder
Lees verder op bron: tno.nl
Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Ik ben op zoek naar zonnepanelen voor op het dak van mijn schuur, omdat ik bij wil dragen aan duurzame energie. Goed om te lezen dat er zoveel nieuwe technologieën ontwikkeld worden om optimaal gebruik te kunnen maken van de energie via zonnepanelen.