Innovatieve Zandwindmolen: nieuwe opdracht voor doorontwikkeling

Minder CO2 uitstoot bij het verplaatsen van de miljoenen m3 zand bij kustonderhoud. Dat is het doel van de Zandwindmolen, een werktuig dat wordt aangedreven door windmolens op zee. Ingenieursadviesbureau Sweco bedacht dit idee binnen het Innovatiepartnerschap met Rijkswaterstaat, en heeft nu samen met De Vries & Vd Wiel B.V. en IHC Holland B.V. van Rijkswaterstaat opdracht gekregen om de Zandwindmolen uit te werken en te modelleren tot een haalbaar concept op een kansrijke locatie.

Zandwindmolen

Zandwindmolen en de kust

Jaarlijks versterkt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust met 12 miljoen m3 extra zand. Dit levert een kostenpost op van ca. 60 miljoen euro en een CO2 emissie van 150.000 ton per jaar. In 2030 wil Rijkswaterstaat klimaatneutraal zijn. Daarom is de organisatie bij deze zogeheten ‘kustsuppleties’ samen met de markt op zoek gegaan naar fundamentele innovaties.

CO2 emissie naar nul

Al in 2012 bedacht Jan Kollen van Sweco de Zandwindmolen, een concept waarbij de traditionele sleephopperzuigers niet nodig zijn. Windmolens leveren de energie aan een elektrisch aangedreven winningswerktuig, dat zand via leidingen naar de kust te transporteert. Het zand wordt vervolgens gebruikt om de kust te versterken. De Zandwindmolen brengt de CO2 emissie terug naar nul.

Alex Hekman, Business Director Water bij Sweco

“Zandwindmolens kunnen zorgen voor een continu, geleidelijk win- en suppletieproces. Het effect: veel minder uitstoot en minder impact op de biodiversiteit.”

Go/no go

Sweco gaat nu, samen met De Vries & Vd Wiel en IHC Holland, in opdracht van Rijkswaterstaat aan de slag met de doorontwikkeling van de Zandwindmolen, waarbij wordt toegewerkt naar een haalbaar concept. Ook onderzoekt Sweco geschikte locaties om de Zandwindmolen te testen. De voorkeursvariant wordt uitgewerkt in een ontwerp voor een test op een specifieke locatie.

Waldo Broeksma, omgevingsmanager Innovaties in de Kustlijnzorg (IKZ) bij Rijkwaterstaat

“De Zandwindmolen is een zeer innovatief idee dat zou kunnen bijdragen aan het behalen van ons doel om klimaatneutraal te zijn in 2030. We onderzoeken graag samen met Sweco verder de haalbaarheid van deze innovatie voor duurzaam en uitstootvrij kustonderhoud. Binnen het programma IKZ zoeken we ook met andere bedrijven naar nieuwe oplossingen.”

De planning is dat in Q4 2021 in afstemming met Rijkswaterstaat een GO-NO GO moment plaatsvindt voor de implementatie van het ontwerp.

Bron: sweco.nl

 

2 Responses to Innovatieve Zandwindmolen: nieuwe opdracht voor doorontwikkeling

  • Een Windpark op Zee produceert stroom. dat kan overal voor gebruikt worden. voor Aluminium Smelters, voor de Elektrische Trein, voor de stad Amsterdam, voor de stad Groningen, ook voor Zand. daar hoeft geen aparte Zandwindmolen voor te komen. Vestas heeft een offshore Windmolen van 15 MW.
    een offshore Windpark met 100 Vestas 15 MW Windmolens heeft 1500 Wp per jaar.
    10 Windparken 15.000 Wp per jaar. ook voor Zand.

Geef een reactie