Is jouw woning waterproof? Universiteit Utrecht en Witteveen+Bos ontwikkelen online tool voor klimaatadaptatie

Extreme regenval zorgt in Nederland voor steeds meer wateroverlast en schade aan woningen. Met behulp van wetenschappelijke kennis en ervaring van de Universiteit Utrecht (UU) ontwikkelde ingenieursbureau Witteveen+Bos de website IkBenWaterproof.nl. Hier kunnen bewoners eenvoudig zien hoe goed of slecht hun woning en perceel bestand zijn tegen water. Ook krijgen ze duidelijke tips en suggesties om hun waterbestendigheid te verbeteren. Op deze manier kunnen bewoners direct zelf aan de slag.

woning

Woning en tuin klimaatadaptief

Om mensen te helpen hun woning en tuin klimaatadaptief te maken en daarmee zowel bij te dragen aan de vermindering van droogte als wateroverlast, ontwikkelde Witteveen+Bos de website IkBenWaterproof.nl. De tool wordt nu uitgebreid met kennis van de UU over de communicatie rondom overstromingsrisico’s. Karin Snel, promovendus aan de UU, deed onderzoek naar dit onderwerp en vertaalde met behulp van zaaigeld van de Transforming Cities Hub een aantal van haar bevindingen en ervaringen naar de nieuwe website.

Eenvoudig een advies ophalen

Hier kan iedereen nu eenvoudig een advies ophalen voor een klimaatbestendige inrichting van hun perceel en huis. Als gebruiker hoef je hiervoor alleen je postcode en huisnummer in te vullen. Je ontvangt dan een maatadvies specifiek voor jouw perceel om waterbergingsmaatregelen te nemen. Hiervoor gebruikt de tool verschillende openbare databronnen, zoals perceeloppervlakte, luchtfoto’s, bodemsoort en grondwaterstand.

Wateroverlast label

Met de inbreng van de UU worden in de toekomst ook labels toegekend aan het perceel. In eerste instantie gebeurt dit voor wateroverlast door neerslag en overstromingen vanuit zee of rivier. Wanneer het perceel weinig kans loopt op wateroverlast of overstromingen, krijgt het een goed label (bijvoorbeeld A of B). Wanneer de kans op wateroverlast of overstromingen juist groot is, volgt een lager label (bijvoorbeeld E of F). Het doel is om bewoners in één oogopslag inzicht te geven in de kwetsbaarheid van hun perceel voor wateroverlast en overstromingen … Lees verder

Lees verder op bron: www.uu.nl 

 

Geef een reactie