Keurmerk On the way to PlanetProof: minister ontvangt miljardste liter duurzamere melk

De miljardste liter duurzamere geproduceerde melk met het keurmerk On the way to PlanetProof is overhandigd aan minister Schouten. Zij ging het gesprek aan en feliciteerde de melkveehouders en producten van On the way to PlanetProof. Tijdens het gesprek met de melkveehouders van On the way to PlanetProof viel het minister Schouten op hoeveel het keurmerk vraagt van de bedrijfsvoering van boeren: “Het is mij goed duidelijk dat een boer écht iedere dag bezig is te monitoren hoe zijn bedrijfsvoering en -resultaten zich verhouden tot de eisen van On the way to PlanetProof. En dat ze daarbij nóg ‘scherper’ boeren dan ze al deden. Dat levert échte winst op voor het welzijn van koe en kalf, de natuur en het klimaat.”

keurmerk

Verduurzamen met keurmerk On the way to PlanetProof

Het keurmerk On the way to PlanetProof is integraal: het gaat om verduurzaming op meerdere thema’s. De uitdaging is om op alle thema’s goed te scoren. Melkveehouders moeten voldoen aan eisen op diergezondheid en dierenwelzijn, biodiversiteit en klimaat. Daarnaast moet de melk voldoen aan criteria voor weidgang en grondgebondenheid. Uit onderzoek blijkt dat 10% van alle Nederlandse melkveehouders aan de criteria kunnen voldoen.

Topsport en teamwerk

Voor melkveehouders Bert en Adrie Vollering betekent het topsport en teamwerk. “We zijn erg trots op wat we samen bereikt hebben. Het is echt hard werken en passen en meten in de bedrijfsvoering. Dat je tegelijkertijd werkt aan drie thema’s maakt dat je On the way to PlanetProof kan vergelijken met een triatlon. Je moet als veehouder op alle punten goed presteren en je moet er met zijn allen alles aan doen om erin te blijven. Het geeft energie om zo bij te dragen aan een toekomstbestendige melkveehouderij.”

Snelst groeiende duurzaamheidskeurmerk in het supermarktschap

Het is minister Schouten opgevallen dat On the way to PlanetProof in zo’n korte tijd zo zichtbaar is de supermarkt. “Het is ontzettend knap dat de bekendheid van het keurmerk zo snel is gegroeid. Het is een gevestigde naam in Nederland en het staat ergens voor, dat is duidelijk.”

Door het grote aanbod in de supermarkt wordt het heel eenvoudig voor consumenten om een duurzamere keuze te maken bij hun dagelijkse boodschappen. Niet alleen voor een groot assortiment FrieslandCampina producten (zoals Campina, Optimel, Vivit en Milner) en huismerken zuivel; ook de groenten- en fruitschappen zijn inmiddels grotendeels gevuld met Nederlandse On the way to PlanetProof aardappelen, groenten en fruit. Daarnaast zijn er veel ei-merken met het keurmerk verkrijgbaar.

Minder bomen in het ‘woud van keurmerken’

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vroeg de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal om alle keurmerken en bedrijfslogo’s langs de meetlat te leggen. De teller staat bijna op 100, maar slechts 10 keurmerken op voeding zijn ‘topkeurmerken’, waaronder On the way to PlanetProof. Daardoor is er een gemakkelijke en duurzame keuze gekomen voor consumenten in het zogenaamde ‘woud van keurmerken’, zéker omdat On the way to PlanetProof ruim aanwezig is in de sectoren groenten en fruit, zuivel en eieren.

Foto en video via planetproof.nl

Bron: planetproof.nl

 

Geef een antwoord