Klaar voor gebruik: elektrische zware funderingsmachine

De eerste volledig elektrische zware funderingsmachine is klaar voor gebruik. Samen met Woltman Piling & Drilling Rigs hebben we deze elektrische funderingsmachine in ruim een jaar tijd ontwikkeld en gebouwd. We zetten de nieuwe machine komende weken voor het eerst in op een van onze projecten. Met deze funderingsmachine besparen we zo’n 500 liter diesel per dag. En op jaarbasis zo’n 220.000 kilogram CO₂.

funderingsmachine

Met 1,2 megawattuur aan batterijcapaciteit draait hij volledig elektrisch. De 90DR-e laadt in één nacht bij voor een gemiddelde werkdag. Foto via baminfra.nl

Nieuwe stap naar duurzame toekomst

De investering in het verder elektrificeren van bouwmachines past binnen de BAM-strategie ‘Building a sustainable tomorrow’ waarin duurzaamheid, digitalisering en industrialisatie centraal staan. We willen toonaangevend zijn op het gebied van duurzaamheid en hebben ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen verbonden aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties rondom zes kernthema’s: 1) Decarbonisatie, 2) Circulariteit, 3) Klimaatadaptatie, 4) Biodiversiteit, 5) Gezondheid, Veiligheid en Inclusiviteit en 6) Social value.

Eerste elektrische zware funderingsmachine in Nederland

De nieuwe machine heeft een gewicht van 105 ton. Opgebouwd is deze boorkraan zo’n 36 meter hoog, tien meter lang en vijf meter breed. Het is de eerste volledige zware funderingsmachine met elektrische aandrijving in Nederland. Deze Woltman 90DR-e boort tot bijna 33 meter lange palen in de grond. En kan door haar multi-inzetbaarheid ook palen heien en damwanden intrillen. Op een ingebouwd accupakket kan de kraan manoeuvreren. Een groot batterijpakket achterop drijft de boormachine aan. Met 1,2 megawattuur aan batterijcapaciteit draait hij volledig elektrisch. De 90DR-e laadt in één nacht bij voor een gemiddelde werkdag.

funderingsmachine elektrisch

Foto overdrachtshandeling Woltman 90DR-e: Jan Kardux, manager funderingstechnieken BAM Infra Nederland en Dirk Smulders, CEO Dieseko Group BV. Foto via baminfra.nl

Verduurzamen van materieel

We zoeken continu naar mogelijkheden om een positieve milieu-impact te maken op de omgeving en te bouwen aan een mooier Nederland. Zo hebben we in december 2022 de eerste volledig emissieloze grote asfaltset (elektrische wals, elektrische asfaltspreidmachine, elektrische tandemwals, elektrische kleine wals, hybride kleefauto en elektrische keet) ingezet. In september 2022 kwamen we met de primeur van de asfaltspreidmachine die op een waterstofverbrandingsmotor rijdt. En in februari 2022 presenteerden we de eerste volledig elektrisch aangedreven krol ter wereld voor op het spoor.

Neem voor meer informatie contact op met Linda de Graaf, communicatieadviseur bij BAM Infra Nederland, linda.de.graaf@bam.com, 06 11 28 65 89.

Bron: baminfra.nl

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign