Langste zonnefietspad ter wereld geopend in Maartensdijk

Een primeur in de provincie Utrecht: woensdag is het langste zonnefietspad ter wereld geopend. Basisscholieren uit Maartensdijk fietsten als eersten over het 330 meter lange zonnefietspad met gedeputeerde Arne Schaddelee van de provincie Utrecht en wethouder Madeleine Bakker van de gemeente De Bilt.

zonnefietspad

Basisscholieren uit Maartensdijk fietsen over het zonnepanelenfietspad. Foto via debilt.nl

Zonnefietspad

Het gaat om een pilotproject van de provincie Utrecht waarbij dubbel gebruik wordt gemaakt van de ruimte: zowel voor fietsen als voor het opwekken van duurzame energie. Bij succes wil de provincie zo’n zonnefietspad op grotere schaal toepassen.

Duurzaam opgewekte energie

In 2040 wil de provincie Utrecht energieneutraal zijn. Het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen in wegen, wordt gezien als kansrijk. Hierbij wordt de wegverharding dubbel gebruikt waardoor er geen natuur- of landbouwgrond nodig is en het landschap niet wordt aangetast. De duurzaam opgewekte energie wordt in Maartensdijk aan het netwerk geleverd maar kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld de wegverlichting of de verwarming van het wegdek. Het zonnefietspad is een pilotproject van de provincie Utrecht in samenwerking met Strukton Civiel.

Arne Schaddelee, gedeputeerde provincie Utrecht:

“Met deze pilot geeft de provincie letterlijk ruimte aan de markt om nieuwe producten te ontwikkelen en te testen in de praktijk. We hebben dit soort innovaties nodig om in 2040 energieneutraal te worden en om duurzame mobiliteit in de provincie te stimuleren. Dit zonnefietspad in Maartensdijk past binnen ons beleid om ook de weginfrastructuur te verduurzamen en minder fossiele brandstoffen te gebruiken.”

Madeleine Bakker, wethouder gemeente De Bilt:

“Onze gemeente is trots dat we in samenwerking met de provincie meewerken aan deze pilot om duurzame energieopwekking te integreren in de infrastructuur. Dit past binnen onze ambities om in onze gemeente samen te bouwen aan een topklimaat. We willen onze scholieren en inwoners stimuleren om zoveel mogelijk gebruik te maken van dit unieke zonnefietspad. Dit is niet alleen goed voor de opwekking van duurzame energie, maar ook voor onze gezondheid en vitaliteit. We zien de eerste resultaten graag tegemoet.”

Bron: debilt.nl

 

One Response to Langste zonnefietspad ter wereld geopend in Maartensdijk

  • Ik woon naast een wateropvanggebied van 10 bij 5 km. 50 vierkante km plek voor zonnepark. Dubbelgebruik wateropvang natuur en Zonnepark. Wateropvang Kropswolde/Haren.

Geef een reactie