Medio september: eerste aardgas uit drijvende LNG-terminal Eemshaven

LNG-terminal: donderdagmiddag is in aanwezigheid van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie), minister-president Petr Fiala van Tsjechië, de Raad van Bestuur van Gasunie en diverse internationale relaties, de officiële start gegeven voor de realisatiefase van de EemsEnergyTerminal, een drijvende LNG-terminal in de Eemshaven (Groningen). Tevens is die dag eerste *) LNG-tanker gearriveerd. De verwachting is dat al medio september het eerste aardgas het gasnetwerk van Gasunie in zal stromen. In de komende weken vinden nog diverse technische werkzaamheden plaats. De LNG-terminal zal naar verwachting eind november/begin december op volledige capaciteit draaien.

LNG-terminal

Foto via gasunie.nl

Recordtijd

Met man en macht is gewerkt aan de realisatie van deze terminal die in een recordtijd wordt gerealiseerd. Ca. 500 werknemers zijn hierbij betrokken. In de afgelopen dagen zijn twee FSRU’s (Floating Storage Regasification Unit’s) – de Golar Igloo en de Eemshaven LNG – in de haven afgemeerd. Samen vormen zij de terminal waar van vloeibaar per tanker aangevoerd aardgas (LNG), gasvormig gas wordt gemaakt.

LNG-terminal, ook voor de toekomst

Han Fennema, CEO Gasunie: ‘De EemsEnergyTerminal levert een belangrijke bijdrage aan de leveringszekerheid en helpt Nederland en Europa om de afhankelijkheid van Russisch gas terug te dringen. Voor de langere termijn wil Gasunie de terminal gaan inzetten voor groene waterstof. Zo zal de EemsEnergyTerminal voor vele jaren een bijdrage kunnen leveren aan de energievoorziening in Nederland en Europa.’

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie:

‘Het is heel goed nieuws dat Gasunie, samen met alle betrokken partijen in binnen- en buitenland de nieuwe LNG terminal zo snel heeft kunnen realiseren. Naast het zoveel mogelijk besparen van energie en het vullen van de gasopslagen is de import van vloeibaar gas onmisbaar voor de leveringszekerheid van gas de komende winter. De komst van de nieuwe LNG terminal is daarbij niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa een belangrijke stap om de afhankelijkheid van energie uit Rusland zo snel mogelijk volledig af te bouwen’.

Petr Fiala, minister-president van Tsjechië:

‘Dit is een belangrijke stap voor de versterking van de energiezekerheid van de Tsjechische Republiek. Vandaag zijn we de weg ingeslagen van energieonafhankelijkheid van Rusland. De capaciteit die in de terminal wordt gehuurd, kan maar liefst een derde van het jaarlijkse verbruik van Tsjechië veiligstellen’ … Lees verder

Lees verder op bron: gasunie.nl

 

 

*)  LNG: afkorting voor liquefied natural gas oftewel vloeibaar gemaakt aardgas. In deze vorm laat aardgas zich makkelijk in grote hoeveelheden per schip over grote afstanden transporteren. Daarna wordt het weer gasvormig gemaakt en door leidingen naar de eindgebruiker gebracht. LNG wordt ook gebruikt in de transportsector als brandstof voor schepen en vrachtwagens.

 

 

One Response to Medio september: eerste aardgas uit drijvende LNG-terminal Eemshaven

  • Ik heb al 10 jaar geen gas. de jaarrekening van Greenchoice september 2021 september 2022 was 738 euro terug en maandbedrag 28 euro. Geen Gas. Zonnepanelen, Inductiekoken, Warmtepomp 65 graden Celcius voor Verwarming en Warm Water. sinds 2012. En ik verhuur ook een huis zonder gas. met Zonnepanelen, Inductiekoken en Warmtepomp 65 graden. LG Warmtepomp 65 graden of Vaillant Warmtepomp 65 graden. aansluiten op de bestaande CV radiatoren. gas niet nodig.

Geef een reactie