Waarom zonnepanelen niet altijd voldoen aan onze verwachtingen

Onderzoekers van de TU/e testten de prestaties van zonnepanelen door het rendement van 256 identieke PV-systemen in heel Nederland met elkaar te vergelijken. De noodzaak om over te schakelen op duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie is nog nooit zo dringend geweest. Nu de gaskraan langzaam wordt dichtgedraaid, elektriciteit steeds duurder wordt en de gevolgen van de opwarming van het klimaat pijnlijk zichtbaar worden, schaffen steeds meer mensen zonnepanelen aan.

zonnepanelen

Woningen van BeterWonen in Tilburg met zonnepanelen (bron: BeterWonen. via tue.nl)

Prestaties van zonnepanelen

De prestaties van zonnepanelen zijn uitvoerig getest in het laboratorium. Maar doen deze PV-systemen wel wat ze beloven? Onderzoeker Bin Meng besloot de zonnepanelen in het echt te testen. Hij ontdekte dat de prestaties van de geteste PV-systemen gemiddeld 6 procent lager zijn dan verwacht. Wij spraken met Meng om uit te vinden wat er aan de hand is.

Eén op de vijf

In Nederland heeft al één op de vijf huishoudens zonnepanelen (PV) op zijn dak liggen. Ons land is daarmee Europees koploper wat betreft geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit per hoofd van de bevolking.

Hoeveel stroom

Voordat mensen besluiten om zonnepanelen aan te schaffen – een uitgave die al gauw in de duizenden euro’s loopt – willen ze weten hoeveel stroom ze zullen opwekken. Een nauwkeurige schatting van de opbrengst is een goede indicatie hoeveel jaar het zal duren om hun kostbare investering terug te verdienen. Een correcte voorspelling van het rendement is ook van belang voor de fabrikanten van PV-systemen. Zij geven meestal garantie op hun product en willen niet geconfronteerd worden met een stroom aan claims van hun klanten.

Invloeden

In de praktijk zijn opbrengstramingen echter vaak gebaseerd op standaard-testomstandigheden, waarbij geen rekening is gehouden met de precieze situatie ter plekke. De werkelijke prestaties blijven dan ook vaak achter bij de verwachtingen, door variaties in zonnestraling, warmte-effecten, vuil, schaduw en slijtage … Lees verder

Lees verder op bron: tue.nl

 

1 Responses to Waarom zonnepanelen niet altijd voldoen aan onze verwachtingen

  • Ik heb Zonnepanelen geen gas. Warmtepomp LG, Vaillant 65 graden Celcius. Inductiekoken. Op de jaarrekening 738 euro terug. Voorschot 28 euro per maand. Dat is al 10 jaar zo.

Geef een reactie