Meelworm mag in EU worden gebruikt als voedsel

De EU-landen stemden afgelopen week in met een voorstel van de Europese Commissie om de meelworm toe te laten voor gebruik als voedsel voor mensen. Dit betekent dat de gedroogde gele meelworm voortaan als voedingsmiddel mag dienen. Het proteïnerijke beestje kan als snack worden genuttigd maar ook in poedervorm in voedingsproducten als beschuitjes, koekjes en pasta’s. Dit dient duidelijk op de verpakking te worden vermeld.

meelworm

Insecten worden over de hele wereld al veel gegeten, ze bevatten belangrijke eiwitten die onze gezondheid ten goede komt.  Foto: Heleen Sabel Fotografie © voor wadudu.eu

Minder belastend voor het milieu en klimaat

Insecten worden over de hele wereld al veel gegeten, ze bevatten belangrijke eiwitten die onze gezondheid ten goede komt. De VN organisatie FAO beveelt ze aan als gezond, voedzaam en rijk aan vetten, proteïnes, vitamines, vezels en mineralen. Naast dat ze gezond zijn, zijn ze ook minder belastend voor het milieu en klimaat dan bijvoorbeeld rundvlees.

Goedkeuren van de meelworm

Het goedkeuren van de meelworm past goed in de nieuwe Brusselse projecten als de ‘green deal’ (voor een beter klimaatbeleid) en de ‘farm-to-fork’-strategie. Insecten vermenigvuldigen zich snel, hebben geen water of vruchtbare landbouwgrond nodig en helpen mee voedselverspilling tegen te gaan.

meelworm Wadudu

Gedroogde gele meelworm. Foto: Heleen Sabel Fotografie © voor wadudu.eu 

Over Wadudu

Wadudu combineert kweek, onderzoek en advies om te komen tot een duurzame invulling van de insectenkweek in Noordwest-Europa. Duurzaam door eiwit kringlopen te (ont)sluiten en economisch een rendabele sector op te bouwen. Wij willen een bijdrage leveren in de verbinding tussen kwekers, verwerkers en afnemers om zo een onderdeel te zijn van een transparante voedingsketen. Wadudu is gebouwd op drie pilaren: Onderzoek, Productie & Advies. Onze productie dient als ondersteuning voor het gedane onderzoek. Dit doen wij uiteraard niet alleen, wij werken samen met producenten van voeder, universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra, andere insectenkwekers en ‘insect believers’. Zowel binnen als buiten onze sector dragen we bij aan Open Innovatie. Lees hier hoe we dat doen!

Bron: wadudu.eu

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign