Melkveehouders Eko-Holland sluiten zich aan bij vernieuwd EKO-keurmerk

Eko-Holland, de coöperatie van 180 biologische melkveehouders, heeft zich aangesloten bij het vernieuwde EKO-keurmerk. Dit heeft René Cruijsen, voorzitter van Eko-Holland, vandaag aangekondigd tijdens de opening van de Bio-beurs in Zwolle. Hiermee kiezen de aan de coöperatie verbonden ondernemers, goed voor meer dan de helft van het totale aantal biologische melkveehouders in Nederland, bewust voor de aanvullende en bovenwettelijke normen die bij dit vernieuwde keurmerk horen. De opening van de Bio-beurs, dé vakbeurs voor de biologische sector, werd vanmiddag verricht door Koningin Máxima.

EKO-keurmerk

EKO-keurmerk

Het EKO-keurmerk werd eind vorig jaar vernieuwd om houvast te bieden aan de steeds bewustere Nederlandse consument. “Steeds meer consumenten willen goed doen en kopen producten met keurmerken op het gebied van biologisch, fairtrade of dierenwelzijn”, zo zegt Marleen Meijers, woordvoerder van de Stichting, over de uitbreiding van de keurmerknormen. “Er zijn wel 100 verschillende duurzaamheidskeurmerken voor voedsel, elk op hun eigen onderwerp. Met ons vernieuwde EKO-keurmerk willen we de bewuste consument houvast bieden met één allesomvattend keurmerk dat synoniem staat voor een goed product: goed voor het milieu, diervriendelijk, sociaal en eerlijk en natuurlijk lekker en gezond”, aldus Meijers.

In 2022 volledig energieneutraal

Nu Eko-Holland zich bij het vernieuwde keurmerk heeft aangesloten, zijn 180 van de 350 biologische melkveehouders die Nederland rijk is, inmiddels overgestapt op de nieuwe normen. Voor de betrokken melkveehouders betekent dit onder meer dat ze zich committeren om per 2022 volledig energieneutraal te zijn. Ook zijn er in de uitgebreide normen bepalingen opgenomen over hoe de koeien bij mooi weer altijd naar buiten kunnen en er altijd genoeg vers gras voor ze beschikbaar is. Aan ondernemers en producten die het EKO-keurmerk mogen voeren, worden vanaf 1 januari 2018 strengere eisen gesteld. Voor alle EKO-licentiehouders – van boer tot winkel – gelden vanaf deze datum extra normen voor sociaal en eerlijk handelen. Iedere individuele ondernemer gaat bovendien jaarlijks twee extra duurzame stappen zetten. Op EKO-keurmerk.nl worden al deze ambities per bedrijf vastgelegd en getoond.

Bron: www.eko-keurmerk.nl

 

One Response to Melkveehouders Eko-Holland sluiten zich aan bij vernieuwd EKO-keurmerk

Geef een reactie