Milieuvriendelijke wijn: hier kan je als consument op letten

Australische wijnproducent Lindeman’s heeft begin oktober aangekondigd hard op weg te zijn om klimaatneutraal te worden voor het eind van dit jaar. De producent heeft het over de Europese bedrijfsactiviteiten. Maar hoe milieuvriendelijk is wijn nu echt? En waar kan de consument op letten?

wijn

Beeld: Hermes Rivera via Unsplash

CO2-voetafdruk verlagen

Treasury Wine Estates, de eigenaar van Lindeman’s, trof enkele maatregelen om de CO2-voetafdruk te verlagen van de Europese toeleveringsketen. Het bedrijf is onder andere overgestapt op lichtgewicht flessen om zo brandstof te besparen, maakt gebruik van recyclebaar verpakkingsmateriaal en installeerde efficiëntere koelsystemen en zonnepanelen om deze van groene energie te voorzien.

Wanneer is wijn duurzaam?

In ieder geval een deel van de keten wordt klimaatneutraal door de maatregelen die Linsman’s in Europa treft. De wijn wordt echter geproduceerd en gebotteld in Australië, waardoor het de vraag is hoe duurzaam deze wijn echt is voor een Nederlandse wijndrinker.

Wijnen die in Nederland gedronken worden komen grotendeels uit Spanje, Frankrijk en Italië. Deze wijnlanden staan bekend als de Oude Wereld. De Nieuwe Wereld wint steeds meer populariteit. Dit zijn wijnlanden als Australië, Argentinië en de Verenigde Staten. Een wijn heeft de minste klimaatimpact wanneer deze als bulk naar ons land komt en vervolgens hier verpakt wordt. Dit gebeurt echter slechts met 10 procent van de wijnen die in Nederland verkocht worden. Naar schatting veroorzaakt een fles wijn dat per vrachtschip vanuit Australië vervoerd wordt, 35 procent meer CO2-uitstoot veroorzaakt dan een wijn uit Europa.

Verpakking van groot belang

Voor het klimaat is voornamelijk de verpakking cruciaal. Dit is niet alleen zo bij wijn, maar ook bij allerlei andere supermarktproducten zoals de Nederlandse startup Pieter Pot laat zien. Wijn kan op twee manieren verpakt worden: als een zak in een doos of in een fles. De gemiddelde CO2-uitstoot voor een fles ligt haast drie keer zo hoog dan dat van wijn dat verpakt is in een zak in een doos. Daarnaast is de uitstoot afhankelijk van de vervoersvorm. Voor wijnen uit de Nieuwe Wereld is dit doorgaans per vrachtschip, voor wijnen uit de oude wereld per vrachtwagen. De vrachtwagen doet het op dit gebied weer slechter.

Let op keurmerken

Er is dus veel onduidelijkheid over de zaken waar consumenten op kunnen letten bij aanschaf van een fles wijn. Gelukkig zijn er diverse keurmerken die het makkelijker maken. Biologische keurmerken, zoals EKO, laten zien dat er minder gebruik wordt gemaakt van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Ook het Fair Trade-keurmerk is een indicator dat het een duurzame variant betreft. Het land van herkomst zegt veel, maar niet alles, over de vrijgekomen CO2 bij transport.

Wijnkenner Patricia van Schagen van het kennisplatform ADVIESJAGERS geeft als laatste tip dat wijn in zak duurzamer is dan wijn uit een fles. Veel mensen vinden wijn uit een doos echter getuigen van weinig stijl. ‘Voor wie veel waarde hecht aan duurzaamheid maar het gênant vindt om gasten wijn uit een zak te serveren, valt het aan te raden om de wijn van tevoren over te schenken in een mooie karaf of herbruikbare fles. Laat deze goed op temperatuur komen in een wijnkoelkast voor de beste smaakbeleving.’

 

Toevoeging aan dit artikel 08.09.2022:

Lindeman’s onderzoek: 7 op de 10 Nederlandse consumenten vindt het belangrijk dat producten duurzaam zijn

Wanneer consumenten producten of diensten aanschaffen letten zij altijd goed op bepaalde keurmerken. Volgens recent onderzoek, uitgevoerd door Lindeman’s, vindt 7 op de 10 Nederlandse  consumenten het belangrijk dat hun producten duurzaam zijn. Volgens het onderzoek is de voornaamste reden voor het aanschaffen van deze producten een goede impact op de wereld >> Lees het hele artikel 

 

Lindeman’s certified Lindeman’s scan

 

 

 

 

Geef een antwoord