MVO-campagne ‘Frituurvet Recycle Het!’ rapporteert resultaten

Nederlandse huishoudens recyclen 41% van gebruikt frituurvet. Ons land heeft inmiddels meer dan 2500 inzamelpunten voor gebruikt frituurvet. Die staan met name bij supermarkten en verenigingen. De meeste inzamelpunten zijn te vinden in de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Zuid-Holland. Dat meldt de campagne ‘Frituurvet Recycle Het!’ op basis van inzamelgegevens uit 2017. “Toch zijn dat er nog te weinig” zegt campagneleider Thijs Pasmans. “We roepen gemeenten, verenigingen en supermarkten op om ook inzamelpunt te worden en zich aan te melden.”

frituurvet

Monitoring gebruikt frituurvet

Het is de eerste keer dat de campagne rapporteert over de inzameling van gebruikt frituurvet. Thijs Pasmans: “Van het frituurvet dat Nederlandse huishoudens gebruiken wordt inmiddels 41% gerecycled. Monitoring is belangrijk om te zien waar we staan. We willen consumenten, maar ook gemeenten laten weten hoeveel gebruikt frituurvet er nog ingezameld kan worden en waarom dat belangrijk is. Gebruikt frituurvet dat weggegooid wordt komt terecht in het riool of bij het restafval. Vet dat in het riool terechtkomt veroorzaakt verstoppingen en levert een grote schadepost op voor gemeenten”, aldus Pasmans.

Duurzaamste brandstof

Elk jaar rond de jaarwisseling vraagt de campagne extra aandacht voor het apart inzamelen van gebruikt frituurvet. Het recyclen van vet is goed voor het milieu. Gebruikt frituurvet wordt namelijk gebruikt als grondstof voor biobrandstof. Biobrandstof dat is gemaakt van gebruikt frituurvet, is de meest duurzame brandstof die er is. Het heeft de laagste emissiefactor van alle energiebronnen.

Extra inkomsten

Het inzamelen van gebruikt frituurvet zorgt voor extra inkomsten voor scholen, sportclubs en bijvoorbeeld kinderboerderijen. Thijs Pasmans: “organisaties die willen bijdragen aan een groene samenleving en tegelijkertijd wat extra inkomsten kunnen gebruiken, kunnen inzamelpunt worden. Aanmelden kan via www.frituurvetreyclehet.nl.”

Bekijk de rapportage hier.

Bron: www.frituurvetrecyclehet.nl

 

Geef een reactie

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2020 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign