Nederlandse start-up wint half miljoen euro voor luchtbellengordijn tegen plasticsoep

De Amsterdamse start-up The Great Bubble Barrier is de winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge 2018. Tijdens de finale wist de 29-jarige Anne Marieke Eveleens de internationale jury te overtuigen met haar ‘Bubble Barrier’, een revolutionair luchtbellengordijn om de plasticsoep in onze oceanen te bestrijden. Als winnaar krijgt zij een cheque van 500.000 euro om haar groene innovatie verder te ontwikkelen. De tweede plaats is voor Ann Runnel en haar Estlandse start-up Reverse Resources die een recyclemarktplaats voor de textielindustrie heeft ontwikkeld, zij wint 200.000 euro. De overige drie finalisten gaan ieder met 100.000 euro naar huis. Hiermee komt de totale prijzenpot van een van de grootste duurzaamheidscompetities ter wereld op 1 miljoen euro. Naast het prijzengeld krijgen alle vijf de finalisten een half jaar coaching van experts om hun zakelijke kansen te vergroten.

luchtbellengordijn

De 29-jarige Anne Marieke Eveleens wist de internationale jury te overtuigen met haar ‘Bubble Barrier’, een revolutionair luchtbellengordijn om de plasticsoep in onze oceanen te bestrijden. Foto via greenchallenge.info

Plasticsoep aanpakken met luchtbellengordijn

Om de plasticsoep aan te pakken heeft The Great Bubble Barrier een luchtbellenscherm voor rivierbeddingen ontwikkeld dat plastic afvangt voordat het in zee terecht komt. Ongeveer 80% van het plastic in de zee stroomt via rivieren de oceaan in. Deze vinding perst lucht onder hoge druk door een geperforeerde buis op de rivierbodem. Hierdoor ontstaat een gordijn aan luchtbellen dat zowel de stroom van plastic afval aan het wateroppervlak als de zwevende microdeeltjes onderwater blokkeert. Langs het luchtbellengordijn drijft het plastic naar de waterkant waar het wordt afgevangen voor recycling.

‘Bubble Barrier’ in gebruik nemen

Anne Marieke Eveleens, medeoprichter The Great Bubble Barrier: “We zijn redelijk last minute op de competitie getipt. Dat ik hier nu als winnaar sta, had ik nooit durven dromen! Het prijzengeld helpt ons om nieuw talent aan te trekken, maar ook een eigen afvangsysteem voor plastic te ontwikkelen. Daarnaast kunnen we nu een ‘Bubble Barrier’ in Nederland in gebruik nemen. Geweldig!”

Recordaantal inzendingen

Dit jaar dienden een recordaantal van 845 ondernemers vanuit 100 landen hun duurzame ondernemingsplan in om klimaatverandering tegen te gaan. Vorig jaar won de Rwandese start-up EarthEnable 500.000 euro met een duurzaam alternatief voor cement.

Over de Postcode Lottery Green Challenge

Met de Postcode Lottery Green Challenge wil de Postcode Loterij ervoor zorgen dat baanbrekende duurzame oplossingen daadwerkelijk ontwikkeld worden en op de markt komen. Met de hoofdprijs van 500.000 euro en het zakelijke netwerk krijgen deze ondernemers net dat beetje steun om dit te realiseren. Voorwaarde is dat de producten en diensten de CO2-uitstoot verminderen en hoog scoren op design, gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit. Het plan moet binnen twee jaar te realiseren zijn.

Bron: www.postcodeloterij.nl

 

Geef een reactie