Nieuwe Nederlandse plasticvanger getest: de Noria

Plasticvanger: in relatieve stilte heeft Noria een systeem ontwikkeld dat plastic uit het water schept met een rad. Het werd dit najaar samen met Rijkswaterstaat bij de stuw en het sluizencomplex van Borgharen getest en werkt naar tevredenheid. Uitvinder Rinze de Vries en mede-oprichter Arnoud van der Vaart verwachten over een half jaar het eerste exemplaar in Nederland operationeel te hebben.

plasticvanger

Foto: Noria sustainable innovators.

Hoe werkt de plasticvanger

De kracht schuilt in de eenvoud. Stromend water zet een scheprad in beweging. Dat rad heeft vijf schoepen die plastic uit het bovenste deel van de waterkolom verwijderen. De plasticvanger werkt autonoom op waterkracht en heeft zo min mogelijk bewegende onderdelen. Daarom is er weinig tot geen onderhoud nodig. In waterwegen kan het op plekken gelegd worden waar veel plastic zich ophoopt. Scheepvaart en vissen ondervinden geen hinder.

Vier Hollandse uitvindingen

Opvallend genoeg is het systeem van Noria een van wel vier Nederlandse uitvindingen die nu operationeel zijn of dat binnenkort worden. Eind oktober werd The Interceptor van Ocean Cleanup gepresenteerd. Dit systeem van de jonge Hollandse uitvinder Boyan Slat is gericht op maximale afvang van drijvend plastic in zwaar vervuilde rivieren. Het systeem van Noria kan hier ook voor worden gebruikt, maar is óók geschikt voor smalle waterwegen als beken en grachten. Een derde Nederlandse uitvinding om plastic te vangen is The Great Bubble Barrier. Een scherm van luchtbellen houdt in dit geval met de stroming meegevoerd plastic in de hele waterkolom tegen en geleidt dat naar de kant. Amsterdam heeft de primeur met de eerste Bubble Barrier die eerder deze maand officieel geopend werd. Bij een vierde uitvinding, de Shoreliner, wordt drijvend plastic geleid naar een opvangfuik in het water. Deze wordt periodiek geleegd.

Voor elke locatie een ander systeem

Het is goed dat er keuze is in verschillende afvangsystemen, omdat het vooral van plaatselijke omstandigheden af zal hangen welk systeem waar het beste kan worden ingezet. Een volgende stap is om het verzamelde plastic te analyseren. Zo werd uit tellingen duidelijk dat er elke twee maanden alleen al op die éne plek waar de Shoreliner in de Rotterdamse haven lag, ongeveer 250.000 nurdles, de grondstof voor plastic producten, werden afgevangen.

Bron: plasticsoupfoundation.org

 

Geef een reactie