Onze autobanden en wegen slijten, hoeveel komt er uiteindelijk in het milieu terecht?

Autobanden slijten. Dat weet eigenlijk iedere bestuurder wel. Hoe snel de banden slijten, hangt van verschillende dingen af. Bijvoorbeeld het weggedrag van de auto en de bestuurder en de kwaliteit van de banden. Maar hoe goed de banden ook zijn, ze slijten altijd. Wat gebeurt er dan eigenlijk met het rubber dat van deze banden af komt? Komt dit terecht in het milieu en is het schadelijk? En hoeveel van die rubberdeeltjes komen eigenlijk in het milieu terecht? Hieronder kom je er alles over te weten!

bandenjager

Uitgebreid onderzoek

De kleine rubberdeeltjes die van de banden slijten door het gebruik ervan, worden ook wel microplastics genoemd. Wat overigens opvallend is, is dat niet alleen de banden van de auto slijten, maar dat er ook deeltjes van de wegen afslijten. Deze deeltjes klonteren samen met de rubberen deeltjes die van de banden afslijten. In het verleden is veel discussie geweest wat er hiervan nu daadwerkelijk in de natuur terecht komt. Daarom heeft Cardno Chemrisk een uitgebreid onderzoek gedaan waarbij de rivieren de Schelde en de Seine als proefgebied werden gebruikt.

Slechts een klein deel komt in de zee terecht

Uit dit onderzoek is gebleken dat ongeveer 18% terecht komt in de stroomgebieden van deze rivieren. Het overgrote merendeel hiervan, ruim 90% zakt vervolgens uit in het zoetwatermilieu en slechts een klein deel wordt meegevoerd in het water en komt vervolgens mogelijk in de zee terecht. Het gaat daarbij om 2%.

Naast het milieu is ook de veiligheid van de autobestuurder en eventuele inzittenden van groot belang. En is ook op dat vlak aan te raden om niet te lang te wachten met het aanschaffen van nieuwe banden. Wanneer de banden namelijk flink versleten zijn, gebeuren er veel sneller ongelukken.

Nu is het aanschaffen van nieuwe banden gelukkig geen moeilijk gedoe. Er zijn genoeg aanbieders die zelfs helpen de banden gratis leveren. Nieuwe autobanden kopen bij bandenjager is bijvoorbeeld een goede optie, omdat er ook erg gelet wordt op kwaliteit.

 

Geef een reactie