Overschakelen van gangbare verf naar ecologische verf. Kan dat zomaar?

Het moment is aangebroken dat u wilt overschakelen van gewone gangbare verf naar een ecologische verf. Kan dat zomaar? Kunt u over een reguliere verf een ecologische verf heen zetten. Heeft dit wel effect? Hecht de verf dan wel goed? Is de kwaliteit net zo goed als die van de verf die u eerst gebruikte? Hoe ga ik het aanpakken? Dit zijn vragen die wij veel horen. Daarom hebben we hier antwoord proberen te geven op de meest gestelde vragen. Als u twijfelt kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met Linova, we helpen u graag op weg. Linova is één van de adverteerders op Duurzaam Actueel.

overschakelen

Afbeelding via linova.nl

Linova en ecologische verf

Linova was een van de eerste leveranciers van ecologische verf. Wanneer u meer wilt weten over de redenen waarom Linova ecologische verf zo belangrijk vindt en meer achtergrondinformatie zoekt over de verschillende merken verf die we adviseren, klik dan hier.

Ecologische verf niet duurder, wel beter

Linova heeft al sinds begin jaren 80 een enorme ervaring opgebouwd in het adviseren van afwerkingen voor binnen en buiten, voor zowel reguliere bouw als restauraties van monumenten. We hebben in dat tijdsbestek de ontwikkelingen in de verfmarkt goed gevolgd. We zullen er hier geen verslag van doen, maar feit is dat een aantal fabrikanten veel tijd, geld en energie hebben gestopt in het ontwikkelen van hightech ecologische verfproducten die zeer goed presteren en inmiddels ruimschoots hebben bewezen gemakkelijk te kunnen concurreren met reguliere verfsoorten van de grote merken. Vaak zijn ze zelfs beter, omdat er minder geld aan marketing wordt besteed en meer aan de inhoud van het verfproduct. U krijgt meer waar voor u geld. Overigens horen we tegenwoordig steeds vaker van onze klanten dat men de prijs van onze verf zo vindt meevallen. Dat klopt; ecoverf is zeker niet duurder dan reguliere verf van goede kwaliteit. Kortom; allemaal goede redenen om aan de slag te gaan met ecoverf.

Welk criteria hanteert Linova bij de keuze voor ecoverf?

Linova hanteert een aantal uitgangspunten bij het samenstellen van het assortiment en het geven van adviezen. Allereerst is het voor ons van groot belang dat wij een goede relatie kunnen opbouwen met de fabrikanten van de ecoverf producten. Immers willen we weten welke keuzes zij hebben gemaakt, geen ‘greenwashing’ hebben toegepast en wij willen gebruik kunnen maken van de technische kennis uit eerste hand. Linova vindt het belangrijk om zoveel mogelijk verfproducten op de markt te zetten die in Nederland worden geproduceerd. Verf van elders moet verder vervoerd worden en is bovendien vaak gemaakt voor het klimaat van het land waarin de fabrikant zich bevindt. Nederland heeft een moeilijk klimaat, vandaar dat hier zeer hoogwaardige verven worden gemaakt. Ook is de Nederlander kritisch, wij willen een mooie glans op onze voordeur. Wij werken met kleur op hout, vaak historisch per regio bepaalt, meer dan in andere landen. Zeker in de landen waar veel houtbouw is, wordt veel gewerkt met transparante verfproducten. Deze traditie kennen wij minder. Verder kijken wij ook naar de verwerkbaarheid van een verf. De producten moeten geschikt zijn voor professionele verwerking, binnen en buiten. De schilder en thuisklusser moeten er fijn mee kunnen werken en een mooi resultaat mee kunnen maken. Kortom, Linova heeft voor u al een keuze gemaakt. De ecoverf producten die wij verkopen voldoen aan deze criteria. Als fabrikant kom je niet zomaar in ons assortiment terecht. Kwaliteit, service en laten we zeggen ‘met beide benen op de grond’, daar gaan wij voor. Transparant; voor sommige toepassingen vinden we het beter geen ecologisch verfproduct toe te passen, gewoon omdat er betere oplossingen zijn of omdat de afwerking niet tegemoet komt aan uw wensen. We bieden dan het beste alternatief.

Keuzestress, welke ecoverf moet ik gaan gebruiken?

Voor vrijwel elke toepassing in en om het huis is er een ecologisch verfproduct beschikbaar. Het mooist en meest effectief is om te starten vanaf de basis; een ondergrond die nog niet is behandeld. In de praktijk is dat vaak niet het geval. Meestal zijn ondergronden al afgewerkt met een niet ecologisch product. Hieronder zullen we een aantal ondergronden beschrijven en u op weg helpen met het bepalen van uw keuze.

overschakelen Linova

Afbeelding via linova.nl

Binnen: wanden, plafonds; overstappen naar ecoverf

We beginnen niet voor niets met wanden en plafonds. In huis of welk gebouw dan ook zijn dit de grootste oppervlakken. Daarom kan hier ook heel gemakkelijk en goedkoop grote winst gemaakt worden in het verkrijgen van een gezonde woonomgeving/binnenklimaat. Meestal zijn deze oppervlakken geschilderd met een ‘latex verf’. Eigenlijk klopt deze naam niet; latex is namelijk natuurrubber. De latexverf die de laatste decennia is gebruikt is latex verf op basis van acryl. Acryl is een polymeer; d.w.z. een plastic. Hoe beter wasbaar of schrobvast de latex is, hoe meer van de plastics in de verf zitten. Je komt als het ware in een plastic zakje te wonen. De muren ademen slecht en stofdeeltjes die binnen in grote hoeveelheden in de lucht zitten worden elektrostatisch opgeladen. Niet iedereen zal hier direct last van hebben, kleine kinderen en ouderen zijn extra gevoelig. Ook als u dat niet bent zult u zich in een gezond binnenklimaat zonder plastics fijner voelen, minder snel moe zijn en minder last hebben van irritaties aan luchtwegen en/of ogen. Ook mensen met hoofdpijnklachten hebben baat bij een gezond binnenklimaat. In reguliere latex verf worden vaak conservering- en antischimmelproducten gebruikt, die vergelijkbaar zijn met pesticides.

Goed nieuws

Oude latex verflagen zijn prima over te schilderen met een eco latex. U zult weliswaar dan niet de volledige goede eigenschappen van een eco latex kunnen bewerkstelligen zoals bij oppervlakken die nog niet eerder zijn geschilderd met een reguliere latex, maar het feit dat u deze overschildert en er zo aan de buitenkant geen plastics meer aanwezig zijn geeft een veel beter en gezonder binnenklimaat. Stofdeeltjes in de lucht worden nu niet meer elektrostatisch geladen maar juist geneutraliseerd. Linova heeft in het assortiment diverse muurverven, vergelijkbaar met een latex. De verwerking is gelijk aan die van een reguliere latex. Ondergronden dienen vast te zitten (niet te bladderen of af te geven), schoon, stof- en vetvrij te zijn en u kunt aan de slag met kwast en roller, gewoon zoals u gewend bent. We leveren deze eco latex verfproducten in alle kleuren en diverse kwaliteiten. De verf is schrobvast en goed afneembaar … Lees verder

Lees verder op bron: linova.nl

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign