Steeds meer textiel in Nederland in de afgelopen jaren

In de afgelopen jaren is de hoeveelheid textiel in Nederland toegenomen. In 2019 was het totale gewicht van het huishoudelijk textiel in omloop in Nederland 5 438 kiloton, dat is 10 procent meer dan in 2015. Dit blijkt uit het CBS-onderzoek Voorraden in de maatschappij: de grondstoffenbasis voor een circulaire economie. Dit is één van de onderdelen van het Werkprogramma Monitoring en Sturing Circulaire Economie 2019–2023 dat wordt uitgevoerd onder leiding van het Planbureau voor de Leefomgeving. De Nederlandse overheid streeft naar een volledig circulaire economie in 2050.

textiel

Huishoudelijk textiel

In 2019 werd 646 kiloton nieuwe textielproducten aan de voorraad toegevoegd. Doordat er 554 kiloton uit de voorraad verdween, was de voorraad textiel 92 kiloton groter dan in 2018. De totale hoeveelheid huishoudelijk textiel in Nederland stijgt door de import en productie van textielproducten zoals kleding, en daalt wanneer textielproducten worden geëxporteerd of bij het afval worden gezet. De voorraad huishoudelijk textiel is de afgelopen jaren geleidelijk verder toegenomen.

Voorraden nemen toe

Van bijna alle textielcategorieën nemen de voorraden toe. Alleen bij de jassen, broeken en truien is een lichte afname te zien in de laatste jaren. Het meeste materiaal is er in de vorm van gecoate weefsels. Het gaat hier onder meer over producten die bedekt zijn met PVC, zoals zeil en regenkleding. Er is ook veel textielvlies aanwezig. Dit gaat om bijvoorbeeld (onderdelen van) handdoeken, stofzuigerzakken, tenten en kunstgras … Lees verder

Lees verder op bron: cbs.nl

 

Geef een antwoord

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2021 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign