Proeftuin WaterStraat voor klimaatbestendige stad geopend

Woensdagmiddag openden deltacommissaris Wim Kuijken en dijkgraaf Michiel van Haersma Buma van het Hoogheemraadschap van Delfland de WaterStraat. Ruim 300 bezoekers aanschouwden hoe zij het lieten regenen op de WaterStraat: de levensechte testomgeving op het innovatieterrein The Green Village van de Technische Universiteit Delft voor experimenten met oplossingen voor een klimaatbestendige stad.

waterstraat

 

Proeftuin WaterStraat

De WaterStraat is de proeftuin voor experimenten, onderzoek en demonstraties. Ondernemers, onderzoekers en gebiedsbeheerders werken hier samen aan ideeën om straten en wijken beter bestand te maken tegen extremer weer, zoals hevige neerslag of langdurige droogte. De WaterStraat biedt de mogelijkheid om concepten en producten te testen, te ontwikkelen en te demonstreren. Het is de tussenstap tussen een laboratoriumopstelling en daadwerkelijke toepassing in de openbare ruimte.

Oplossingen op straatniveau

De meeste producten in de WaterStraat bieden oplossingen op straatniveau. Denk aan een waterbuffer met een zuiverende laag van schelpen, een bushokje dat water vasthoudt, een dak dat als waterberging fungeert en een slimme regenton die zichzelf leegt wanneer een piekbui op komst is. Deze en zo’n 10 andere innovaties waren te bewonderen tijdens de feestelijke opening, compleet met verkeersborden, een zebrapad en stoplichten.

Testen

Het echte testen van de producten gaat nu beginnen. Teams van studenten van de TU Delft en de Hogeschool Rotterdam staan klaar om metingen te verrichten. Wetenschappers kijken mee of innovaties kunnen worden verbeterd.

Meedenken

Gebiedsbeheerders zoals gemeenten, provincies en waterschappen zijn welkom om de proeftuin te bezoeken en hun eigen opgaven aan te dragen, zodat naar mogelijke oplossingen kan worden gezocht. Er zijn al veel oplossingen voorhanden om steden in de 21e eeuw leefbaar en bewoonbaar te houden.

De WaterStraat is een initiatief van The Green Village, het Hoogheemraadschap Delfland en VPdelta.

Bron: www.vpdelta.nl

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign