Richt je tuin duurzaam in

Niet alleen in je woning ben je bezig met duurzaamheid: ook in de tuin kun je meewerken aan een groenere toekomst. Ook al heb je een overwegend groene tuin, er zijn altijd wel zaken die hier een bijdrage aan kunnen leveren. Bijkomend voordeel van een duurzame tuin is dat deze op den duur onderhoudsarm is. Dat geeft jou weer meer tijd om te besteden aan andere zaken.

tuin

Tegels eruit, groen erin

De slogan ‘tegels eruit, groen erin’ heb je vast al vaker gehoord. Tegels nemen geen vocht op waardoor hemelwater rechtstreeks naar het riool loopt. Vanwege de klimaatverandering is het warmer maar valt er ook meer neerslag. Met als gevolg dat het riool dat niet altijd aankan en de boel overstroomt. Een goed plan is om een regenton in je tuin te plaatsen. Dit water kun je uitstekend hergebruiken voor het bewateren van de planten buiten en binnen. Haal de tegels uit de tuin en vervang ze door groen. Planten nemen veel vocht op en hebben aantrekkingskracht op vogels, vlinders en bijen. Zo help je de natuur ook een handje. Wil je toch nog looppaden in de tuin houden die waterdoorlatend zijn? Maak dan een pad van schelpen, boomschors, grind of split.

Tuin: het dak op

Ook het dak kan je verduurzamen. Wanneer je een platte of schuine daken hebt, kun je deze bijvoorbeeld beplanten met sedum, een vetplantensoort. Sedum houdt het water als een soort spons vast waardoor het vocht geleidelijk wordt afgevoerd. Ook kan sedum heel goed droogte en warmte verdragen. Deze vetplanten zijn niet zwaar waardoor dit het meest geschikt is om een groen dak mee te realiseren. Er zijn speciale kant-en-klare matten te verkrijgen met verschillende soorten sedum die je eenvoudig zelf kunt leggen. Maar hulp bij het verduurzamen van je dak én tuin is natuurlijk altijd welkom. Vraag vrienden, buren of familie om samen de klus te klaren. Is het nog een beetje koud? Met bedrukte mutsen blijft iedereen lekker warm. Als bedankje kan je de hulptroepen pennen van Bedrukken.nl geven als leuk aandenken.

Erfafscheiding en verlichting

Er zijn prachtige haagplanten die je als erfafscheiding kunt gebruiken. De Portugese laurier, taxus of Japanse hulst zijn winterharde, groenblijvende heestersoorten die je tuin beschutting en privacy bieden. Diersoorten zoals egels en andere kleine dieren kunnen makkelijk van de ene naar de andere tuin doorlopen. Daarbij smullen insecten en vogels van dit soort erfafscheidingen. Wanneer je kiest voor een houten schutting denk dan bij aanschaf aan het duurzame keurmerk. Of neem als alternatief een kokosschutting. Dit is een stalen raamwerk waarin kokosschillen zitten. Kokos is een natuurlijk product dat bijna niet verrot en daarmee duurzaam is. Voor de tuinverlichting kies je voor de solar variant. Er bestaan heel veel keuzemogelijkheden wanneer het gaat om tuinverlichting die werkt op zonne-energie. Deze kun je makkelijk zelf plaatsen en in de meeste gevallen ook verplaatsen in de tuin. Met deze duurzame verlichting bespaar je energie en breng je sfeer in de tuin aan.

 

Geef een reactie