Royal Avebe en Solynta slaan handen ineen: hybride veredeling in de zetmeelaardappelteelt

Averis Seeds B.V., een 100% dochter van Royal Avebe, gaat samen met het hybride aardappelveredelingsbedrijf Solynta werken aan het hybride veredelen van zetmeelaardappelrassen. Met hybride veredeling kunnen nieuwe duurzame aardappelrassen sneller worden ontwikkeld dan met de gangbare veredeling. Hybride veredeling is belangrijk voor het verder verduurzamen van de zetmeelaardappelteelt, omdat sneller kan worden ingespeeld op uitdagingen als aardappelziektes die zich steeds weten aan te passen aan resistenties en wisselende weersomstandigheden. Door sneller betere rassen te kweken is minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nodig en kan de opbrengst toenemen met een betere benutting van bemesting.

Solynta

Stap verder

Johan Hopman, manager Breeding & Research bij Averis is verheugd over de samenwerking: “Nu de succesvolle resultaten van hybride veredeling bij consumptieaardappelen zichtbaar zijn, is het tijd om deze techniek ook te gebruiken voor de veredeling van zetmeelaardappelrassen.”

Hybride veredeling

Ruim twaalf jaar werkte Solynta aan het verkrijgen van Hybrid True Potato Seed; een technische revolutie waarmee sneller kan worden veredeld. Door gebruik te maken van hybride veredeling wordt het mogelijk de vooruitgang in raseigenschappen beter te sturen. Daarbij kunnen natuurlijk voorkomende eigenschappen, zoals resistentie tegen droogte, plagen en ziekten, snel worden ingekruist. Het resultaat is een duidelijk korter ontwikkeltraject en snellere vooruitgang in de eigenschappen die voor de telers van Avebe van waarde zijn.

Directeur Research & Development Edwin van der Vossen van Solynta: “Met de samenwerking komt de specifieke kennis van Averis van eigenschappen en genetica voor de zetmeelaardappelteelt samen met Solynta’s hybride veredelingsplatform, waardoor er een continue stroom aan steeds betere rassen gaat ontstaan voor de telers van Avebe.”

Over Solynta

Solynta is een hybride aardappelveredelingsbedrijf in Wageningen. Het bedrijf ontwikkelt superieure (non-gmo) Hybrid True Potato Seeds (HTPS) op zijn hybride veredelingsplatform. Snellere veredeling, veel sneller schaalbaar, grotere oogst en minder gewasbescherming zijn het resultaat. Maatschappelijk relevant en commercieel interessant. ‘Together, we unlock the true potential of potatoes.’ Voor meer informatie, kijk op www.solynta.com.

Bron: avebe.nl

 

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign