Schiphol zet in op toename woon-werkverkeer per fiets

Amsterdam Airport Schiphol heeft de ambitie om in de komende jaren het aantal luchthavenmedewerkers dat met de fiets naar de luchthaven komt te laten stijgen. Om deze ambitie te realiseren, is het fietsprogramma ‘goinGDutch’ ontwikkeld. Vandaag gaf Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) , officieel het startschot voor dit programma.

Schiphol

Foto via nieuws.schiphol.nl

Er werken ruim 66.000 mensen op de luchthaven, daarvan komen ongeveer 4.000 mensen met de fiets naar de luchthaven. Schiphol is één van de nieuwste fietsambassadeurs van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W). Vanuit deze rol en om het aantal luchthavenmedewerkers dat met de fiets naar de luchthaven komt te laten stijgen heeft Schiphol in samenwerking met partners BAM, Microsoft en OrangeNXT een fietsvisie ontwikkeld onder de naam ‘goinGDutch’.

De (elektrische) fiets is een interessant vervoersmiddel voor medewerkers die binnen een straal van 25 kilometer van de luchthaven wonen. Het is duurzaam woon-werk verkeer, goed voor de vitaliteit en het ontlast de andere toegangswegen richting de luchthaven. Samen met de partners van goinGDutch heeft de luchthaven de ambitie om eind 2020 te kunnen zeggen dat 7.000 medewerkers regelmatig de fiets pakken naar de luchthaven en in eind 2024 zelfs 10.000.
Miriam Hoekstra – van der Deen, directeur Airport Operations bij Amsterdam Airport Schiphol

In het fietsprogramma goinGDutch staan concrete plannen om het fietsen naar en rond de luchthaven te stimuleren. Deze plannen richten zich op de infrastructuur, de fietsvoorzieningen en het stimuleren van fietsgedrag. de luchthaven en I&W investeren in verbreden van de zogenoemde snelfietspaden tussen Hoofddorp, Schiphol en Amsterdam. Ook worden kruispunten nog veiliger gemaakt om de infrastructuur te verbeteren. Vervolgens zullen fietsvoorzieningen uitgebreid worden, zoals het aantal fietsenstallingen en oplaadpunten. Daarna gaat Schiphol actief aan de slag om ervoor te zorgen dat medewerkers op de fiets stappen, bijvoorbeeld door het financieel aantrekkelijk te maken.

Goede routes en voorzieningen voor fietsers naar de luchthaven leveren veel op. Niet alleen voor de bereikbaarheid van de luchthaven, maar ook voor de gezondheid en de portemonnee van de fietsers zelf. En elke extra fietser ontlast de andere toegangswegen richting de luchthaven. Als je kijkt naar het aantal reizigers op Schiphol zie ik daar ook veel potentie, vooral voor de reiziger die vaak moet vliegen en weinig bagage heeft.
Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat

Bron: nieuws.schiphol.nl

 

Geef een reactie