Scholieren denken mee over schonere logistiek

Eenentwintig scholieren van het Segbroek College Den Haag hebben met TNO meegedacht over nieuwe ideeën om logistiek transport en vervoer schoner te maken. De brugklas van het talentprogramma Technologisch Design kwam woensdag op bedrijfsbezoek bij TNO waar Jessica van Rijn (Logistiek Consultant) een toelichting gaf over de werkzaamheden van Unit Traffic & Transport van TNO om ze vervolgens aan het werk te zetten.

Logistiek kan winst behalen

De leerlingen hebben kennis gemaakt met de door TNO ontwikkelde serious game SynchroMania. Al gamend ervoeren zij hoe de logistiek winst kan behalen als we over meerdere modaliteiten als water, weg en rail kunnen plannen. In de game leefden de scholieren zich in de rol van planner in en zorgden zij dat orders op de juiste route, vervoersmiddel en tijd worden ingepland, rekening houdend met de wensen van de verlader. De game is ontwikkeld voor logistieke partijen om te ervaren hoe je door middel van synchromodaal plannen het transport betrouwbaarder, duurzamer (minder CO2) en efficiënter kunt maken.

logistiek 2

Foto via tno.nl

Actuele vraagstukken

De scholieren bedachten ook oplossingen voor drie actuele vraagstukken waar de unit Traffic & Transport aan werkt. Zo presenteerden ze een oplossing voor de nadelige effecten van de groei van e-commerce. Het aantal online bestellingen groeit, waardoor het aantal te bezorgen pakketjes flink toeneemt. Dat resulteert in meer bestelbusjes op de weg, toenemende luchtvervuiling en grotere drukte op het wegennetwerk. De leerlingen hebben nagedacht over manieren waarop pakketjes zonder al te veel uitstoot bezorgd kunnen worden. En ze hebben nagedacht over hoe we bestuurders van voertuigen kunnen informeren over de emissie-uitstoot om ze op die manier te verleiden tot ‘schoner’ gedrag.

Positieve ervaringen

Eén van de scholieren gaf aan: “Ik vond het leuke opdrachten. Vooral de game en dat je je eigen ideeën mag presenteren.” Zijn klasgenote vulde aan: “Ik vond de opdrachten anders dan op school. Hier hebben we op een losse manier oplossingen bedacht. Dat vind ik leuker.”

Presentaties

Aan het einde van het bezoek presenteerden de leerlingen hun oplossingen aan de manager van de afdeling Sustainable Transport and Logistics. Ze hadden verrassende en fantasierijke ideeën. “Zo kwamen de leerlingen met een puntenrijbewijs voor CO2-uitstoot als maatregel van de overheid om de CO2-uitstoot in Nederland te reduceren. Fietsende robots op zonne-energie zien de leerlingen als oplossing om pakketjes zonder al te veel uitstoot te laten bezorgen”, aldus Jessica van Rijn.

Jet-Net

Het bezoek is onderdeel van de samenwerking van TNO met het Segbroek College in het kader van Jet-Net. Jet-Net, het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland, is een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. Doel is havo/vwo-leerlingen een reëel beeld te geven van bèta en technologie en hen te interesseren voor een bèta technische vervolgopleiding.

(Door: Drs. Merle Blok)

Bron: www.tno.nl

 

Geef een reactie