Slim stoken bespaart gas

De meeste huishoudens gebruiken aardgas als warmtebron. Gemiddeld verbruikt een gezin 1250 kubieke meter gas. Dit kost zo’n €1.000 per jaar. In vergelijking met stroom is de gasrekening bijna 50 procent meer. Voor stroom wordt gemiddeld €600 per jaar betaald.

smart thermostaat

Energielabel

De energierekening wordt natuurlijk door vele factoren bepaald. De type woning en het aantal personen, maar ook de mate van isolatie. Oudere woningen hebben een ongunstiger energielabel dan nieuwbouw woningen en een vrijstaand huis kent een ander verbruik dan een appartement.

Hoog rendement

De gasrekening is in de afgelopen jaren gedaald vanwege zuinige Cv-ketels en de verbeterde isolatie van woningen. Het betreft dan voornamelijk het verwarmen van de ruimten. Het verbruik door warm water is juist toegenomen. Het gasverbruik wordt echter voor het grootste deel namelijk 80 procent gebruikt voor verwarmen.

Efficiënt gebruik

Verhoging van het rendement is vooral te behalen door de verwarming efficiënter te gebruiken. Minder gas gebruik je als je de verwarming lager zet als niemand thuis is of wanneer er geslapen wordt. In een woning hoeft niet elke ruimte op hetzelfde niveau verwarmd te worden. Als een ruimte enkele graden minder wordt gezet, scheelt dat op jaarbasis al behoorlijk.

Thermostaat is bepalend

Met radiatorthermostaten zijn ruimten apart te regelen. Klokthermostaten zijn instelbaar op dag basis. Het vereist natuurlijk wel een regelmaat, maar er is altijd een mogelijkheid van handinstelling. Een smart thermostaat gaat nog een stapje verder. De verwarming wordt geregeld door het gedrag van de bewoners. Zo wordt de verwarming lager gezet als er een periode geen mensen zijn. De verwarming is op afstand regelbaar en het systeem geeft inzicht in het verbruik. Verschillende merken bieden een slimme thermostaat aan. De meest essentiële functies zijn de zelfregulerende verwarming en het modulerend aansturen van de ketel.

Een woning is comfortabel bij een temperatuur van 19 tot 21 graden. Wordt een ruimte niet gebruikt dan is een temperatuur van 15 graden voldoende. Met een radiatorventilator verwarm je een ruimte sneller op.

 

One Response to Slim stoken bespaart gas

  • Warmtepomp met boiler, Zonnepanelen, Inductiekoken. Stroom van de Zon, Warmte uit de buitenlucht. geen gas nodig. ik heb al 10 jaar geen gas.

Geef een reactie