Kies voor de toekomst op wielen: elektrische auto’s

We rijden al honderden jaren auto. Overal gaat ons trouwste vervoermiddel mee naartoe: werk, de sportclub, naar vrienden, verjaardagen, feestjes en vakanties. Elk jaar leggen we duizenden kilometers af per auto. Vandaar dat het dan ook een goed idee is om te investeren in een goede auto en een goede autoverzekering. Voorheen was de meest gekozen brandstofsoort benzine of diesel, maar tegenwoordig kiezen we steeds vaker voor elektrische auto’s. We worden ons er steeds meer van bewust dat de CO2 die we met onze brandstofauto’s uitstoten funest is voor de natuur, waardoor elektrisch rijden steeds populairder is. Dat een elektrische auto beter is voor het milieu, is niet het enige voordeel van deze soort auto’s. Misschien moet jouw oude dieselauto ook nodig vervangen worden en twijfel je of je een elektrische auto moet aanschaffen. Hieronder vind je meer informatie over elektrische auto’s en de soorten die er zijn.

elektrische

De voordelen van een elektrische auto

Een elektrische auto rijden heeft veel voordelen. Dat elektrisch rijden milieuvriendelijker is dan een brandstofauto wist je vast allang, maar wist je dat je met een elektrische auto ook een stuk goedkoper uit bent? Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een elektrische auto opladen aan een oplaadpunt zo’n 50 procent goedkoper is dan tanken. Ook is een elektrische auto belastingtechnisch gunstig, omdat je minder BPM en MRB betaalt dan met bijvoorbeeld een benzineauto. Verder kun je je elektrische auto gewoon opladen met de energie die je zonnepanelen opwekken. Ten slotte is het meest bekende voordeel van een elektrische auto dat je een stuk milieuvriendelijker rijdt dan met een niet-elektrische auto. Elektrische auto’s stoten namelijk amper stikstof, fijnstof en CO2 uit.

De nadelen van een elektrische auto

Een elektrische auto heeft (helaas) een paar nadelen. Een daarvan is dat een elektrische auto minder geschikt is voor de lange afstanden. Met een volle accu kun je ongeveer 200 kilometer rijden. Dit is geen probleem als je iemand bent die de auto toch alleen maar voor korte afstanden gebruikt, maar als je graag rondtrippen door Europa maakt is het niet erg handig. Verder duurt het opladen van de accu van een elektrische auto een stuk langer dan tanken met een brandstofauto. Tanken duurt maar vijf minuten, maar het opladen van een accu van een elektrische auto is al snel vier uur. Gelukkig komen er steeds meer snel laders waardoor de accu van de auto binnen een halfuur weer zo goed als vol zit, maar dit project staat vooral in Nederland nog in kinderschoenen.

Soorten elektrische auto’s

Er zijn verschillende soorten elektrische auto’s. Een daarvan is de plug-in hybride. Deze auto heeft in principe twee aandrijflijnen, waardoor hij aangedreven kan worden door de verbrandingsmotor en via elektriciteit. Met deze auto kun je ongeveer 50 kilometer volledig elektrische rijden. Ook heb je de elektrische auto met range-extender, dit lijkt op een plug-in hybride, maar het verschil is dat een range-extender geen mechanische verbinding heeft met de wielen. Verder heb je brandstofcelauto’s, die op waterstof werken en dit omzetten in water en elektriciteit. En tenslotte heb je de volledige elektrische auto’s, die zoals de naam al zegt alleen maar op elektriciteit werken.

Heb je de voor- en nadelen van een elektrische auto bij elkaar afgewogen en ben je tot de conclusie gekomen dat je eens een auto wilt gaan rijden die milieuvriendelijk én goedkoop is in belastingen? Dan is een elektrische auto een goed idee!

 

One Response to Kies voor de toekomst op wielen: elektrische auto’s

  • Zonnepanelen, Inductiekoken, Warmtepomp met boiler, voor verwarming, Laadpaal, EV. geen gas benzine diesel, klaar met de Energietransitie.

Geef een reactie