Slimme containers in de binnenstad ’s Hertogenbosch

Vanaf deze week voorspellen de ruim 50 ondergrondse containers voor restafval in de binnenstad van ’s Hertogenbosch zelf wanneer zij vol zitten. En wanneer de vuilniswagen ze moet komen legen. De Afvalstoffendienst rijdt dus alleen nog maar langs als een afvalcontainer ook echt bijna vol zit. Dit scheelt een hoop kosten, extra kilometers en overlast. En bewoners staan niet meer voor een volle vergaarbak.

Foto via s-hertogenbosch.nl

Slimme containers: nieuwe techniek

De slimme containers hebben nieuwe software waardoor zij zelf bijhouden hoe vol ze zijn. “Zij geven dit door aan het netwerk van de Afvalstoffendienst,” vertelt wethouder Jan Hoskam. “Op basis daarvan is direct bekend hoe vol iedere afvalcontainer zit. Bovendien koppelen we daarmee data op een slimme manier aan duurzaamheid. Want aan de hand van de gegevens worden routes voor de vuilniswagens gemaakt. Zodat zij niet onnodig de binnenstad in hoeven. Dat werkt besparend en is goed voor het milieu.”

Voorlopig alleen restafvalcontainers

De Afvalstoffendienst werkt al enkele weken met deze slimme containers in Boschveld, Deuteren en in West. In totaal zijn al 70 afvalcontainers uitgerust met deze nieuwe software. Sinds deze week zijn daar dus de 50 afvalcontainers in de binnenstad bijgekomen. Tot nu zijn alleen de ondergrondse vergaarbakken voor restafval ‘slim’. De Afvalstoffendienst bekijkt of misschien ook de andere ondergrondse containers hiervoor geschikt zijn.

Bron: www.s-hertogenbosch.nl

Geef een reactie