Snelle invoering statiegeld op plastic flesjes zo goed als zeker

Uit de metingen van zwerfvuil die Rijkswaterstaat onlangs naar staatssecretaris Van Veldhoven (D66) stuurde, blijkt dat de hoeveelheid flesjes en blikjes in het zwerfafval is toegenomen. De staatssecretaris heeft de Tweede Kamer daarop laten weten het beslismoment over invoering van statiegeld te vervroegen naar komend voorjaar. Daarmee is invoering van statiegeld op plastic flesjes zo goed als zeker. Dat is echter niet genoeg. Er moet statiegeld komen op alle drankverpakkingen, vindt nu ook de producent van Spa en Bru.

statiegeld

Doelstelling wordt door bedrijfsleven niet gehaald

Uit de meetgegevens van Rijkswaterstaat blijkt dat de doelstelling van 70 tot 90 procent minder plastic flesjes in het milieu niet wordt gehaald. Afgesproken was dat wanneer het bedrijfsleven hier zelf in zou slagen, statiegeld op kleine flesjes niet hoefde te worden ingevoerd. Er blijkt nu zelfs sprake van een stijgende, in plaats van een dalende lijn. De meetgegevens van Dirk Groot, alias de Zwerfinator, heeft Rijkswaterstaat meegewogen. Hij kwam al eerder tot de conclusie dat er van vermindering in het geheel geen sprake was.

Ook statiegeld op blik

De staatssecretaris heeft de Tweede Kamer laten weten dat het verpakkend bedrijfsleven en de Vereniging Nederlandse Gemeenten niet met een aparte aanpak komen om blik in het zwerfafval te reduceren. Zij overweegt daarom zelf met maatregelen te komen, maar noemt in haar brief aan de Kamer het woord statiegeld nog niet.

Spadel: statiegeld op alle drankverpakkingen

Ondertussen komt er ook vanuit de drankenindustrie de oproep om statiegeld in te voeren. Op hetzelfde moment dat Rijkswaterstaat de laatste meetgegevens presenteerde, riep Spadel Nederland (producent van Spa en Bru) het bedrijfsleven én de politiek op om snel een statiegeldsysteem voor alle drankverpakkingen in te voeren. Inzameling kan alleen effectief zijn als alle gebruikte drankverpakkingen gescheiden worden ingezameld. Topman Bart Peeters: ‘Haast is geboden. Elke dag belanden talloze flesjes en blikjes in de natuur en berokkenen blijvende milieuschade en dierenleed.’

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: ‘Wij verwachten dat wanneer de staatssecretaris over enkele maanden het besluit neemt over het statiegeld op kleine flesjes zij ook duidelijk maakt binnen welke termijn we statiegeld op blikjes en alle andere drankverpakkingen mogen verwachten. Het is zoals Spadel het uitdrukt: haast is geboden.’

Bron: plasticsoupfoundation.org

 

Geef een reactie