Spouwmuurisolatie verwijderen of na isoleren?

Wanneer je je woning gaat verduurzamen dan is isolatie een belangrijke eerste stap. Van alle isolatiemaatregelen heeft spouwmuurisolatie de kortste terugverdientijd. Wanneer je spouwmuur goed geïsoleerd is dan levert dit een gasbesparing tot wel 30%.

Bestaande spouwmuur verwijderen of na-isoleren

Ook wanneer je spouwmuurisolatie niet afdoende is, dan is het raadzaam hier iets aan te laten doen. Veel jaren tachtig woningen bijvoorbeeld zijn tijdens de bouw geïsoleerd met technieken en materialen die in de loop der jaren niet meer goed isoleren. Zonde want hiermee gaat onnodig veel warmte verloren. Opties zijn de spouwmuurisolatie laten verwijderen of na isoleren.

Spouwmuurisolatie

Wanneer spouwmuurisolatie?

De aanwezigheid van een spouwmuur en isolatie is afhankelijk van het bouwjaar van de woning. Vanaf 1960 werden spouwmuren in nieuwe huizen verplicht. Spouwmuurisolatie werd pas zo’n vijftien jaar later verplicht. Het kan dus zijn dat woningen gebouwd tussen 1930 en 1975 geen spouwmuurisolatie hebben. Het alsnog isoleren van deze ruimte bespaart ontzettend veel energie.

Huizen met een bouwjaar vanaf 1980 zijn wel voorzien van een spouwmuur maar deze laat bijna altijd te wensen over. Zo kan er UF-schuim in de spouwmuur zitten. Dit schuim is door de jaren heen broos geworden waardoor het een groot deel van de isolatiewaarde inmiddels heeft verloren. Ook kan het zijn dat de isolatie niet goed is aangebracht. In deze gevallen kan het nodig zijn eerst de huidige spouwmuurisolatie te verwijderen. Gelukkig is dit niet altijd nodig en kan vaak de oude isolatie goed hersteld of bijgevuld worden met na-isolatie.

Spouwmuurisolatie verwijderen

Isolatie dat nat is geworden, herken je aan vochtige spouwmuren. Vaak zie je hierbij schimmel op de muren. In dat geval is het noodzakelijk eerst de oude spouwmuurisolatie te verwijderen. Met een dergelijke geïsoleerde spouwmuur verlies je onnodig veel warmte. Dit voorkom je door het verwijderen en vervolgens vervangen van deze isolatie.

Spouwmuurisolatie verwijderen is in principe mogelijk voor alle soorten spouwmuur. Of de aanwezige isolatie verwijderd kan worden, hangt af van of deze aan de muur bevestigd is. Zo kunnen over het algemeen materialen als UF-schuim, (verlijmde) EPS, isolatieparels en oude glaswol verwijderd worden. Mits ze niet vastzitten aan het binnenblad.

Na isoleren spouwmuur

Na isoleren spouwmuur is een goede oplossing wanneer er al een oude, dunne laag isolatie in je spouwmuur zit maar deze niet optimaal isoleert. Het is dan niet nodig om de spouwmuurisolatie te verwijderen. De aanwezige isolatielaag kan worden aangevuld. Dit is een isolatiemaatregel die voor sommige woningen de meest rendabele vorm van verduurzamen is.

Zoals bijvoorbeeld wanneer er wolmatten tegen de gevel zijn geschroefd. Deze kunnen niet verwijderd worden dus om de warmte toch goed binnen te houden kun je deze laten na isoleren. Ook kunnen aangetaste lagen met na-isolatie herstelt worden. Dit wordt gedaan met bijvoorbeeld vloeibaar isolatieschuim. Hierdoor worden alle holle ruimtes opgevuld en oud isolatiemateriaal ingebonden.

Het is lastig om aan de buitenkant te beoordelen wat beter is; spouwmuurisolatie verwijderen of na isoleren. Een professional kan hierover vrijblijvend advies geven. Zij beschikken over apparatuur zoals camera’s waarmee nauwkeurig spouwonderzoek gedaan kan worden.

Kosten en subsidie

Voor het vakkundig verwijderen van een spouwmuur ben je al snel € 35 per m2 kwijt. Hoeveel de kosten precies zijn, hangt onder andere af van het totale aantal vierkante meter, de bereikbaarheid en staat van de gevel.

Als de isolatie aangevuld kan worden zijn de kosten vergelijkbaar met spouwmuurisolatie in een lege spouwmuur. Ook is hiervoor dezelfde subsidie beschikbaar. Het verwijderen van spouwmuurisolatie valt niet onder subsidiemaatregelen maar het aanbrengen van de nieuwe isolatie wel.

De subsidie op isolatie is de ISDE (InvesteringsSubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) regeling. Deze subsidie voor huiseigenaren is ongeveer 15% bij één maatregel, zoals spouwmuurisolatie. Wanneer je twee maatregelen of meer neemt dan krijg je ongeveer 30% van de gemiddelde totale isolatie aan subsidie. Zoals bijvoorbeeld in combinatie met vloer- of dakisolatie, of de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp. De precieze subsidie en mogelijkheden vind je op de website van de Rijksoverheid.

 

Geef een antwoord