Startsein Energietuin Assen-Zuid; eerste Energietuin van Nederland

Bijna twintig kinderraadsleden ontwierpen vandaag hun eigen zonnepaneel. Samen met wethouder Karin Dekker gaven zij hiermee het startsein voor de verdere ontwikkeling van Energietuin Assen-Zuid door Bronnen VanOns. Samen met Engie, Natuur- en Milieufederatie Drenthe en Energiecoöperatie Duurzaam Assen maakt de ontwikkelaar plannen voor de eerste Energietuin van Nederland, gepland aan de oostkant van Graswijk.

Energietuin

Naast ruimte voor zonnepanelen komen er verschillende soorten planten, een wandelroute met picknickplekken en een ruimte waar voorlichting gegeven kan worden. Foto: Jack Tillmanns 

Hún zonnepark van de toekomst

Deze “tuin” wordt een plek waar het opwekken van duurzame energie samen gaat met bijvoorbeeld een plek voor dieren en planten, wandelen, spelen en leren. De samenwerkende partijen van Energietuin Assen-Zuid willen weten hoe kinderen tegen zonneparken aankijken en wat zij mooi vinden. Daarom dagen zij kinderen van groep 6, 7 en 8 uit om mee te doen met de ontwerpwedstrijd, waarbij ze een tekening maken van hún zonnepark van de toekomst. De mooiste tekening ontvangt een leuke prijs. Het inleveren van de ontwerpen kan bij Energie coöperatie Duurzaam Assen in Warenhuis Vanderveen.

Energietuin

Een energietuin is een plek waarin duurzame energie wordt gecombineerd met openbare natuur, recreatie en educatie. Assen-Zuid, Wijhe en Montfoort zijn de drie eerste Energietuinen in Nederland. Naast ruimte voor zonnepanelen komen er verschillende soorten planten, een wandelroute met picknickplekken en een ruimte waar voorlichting gegeven kan worden. Educatie is hier een belangrijk onderdeel. Omwonenden krijgen de ruimte om mee te denken met de verdere invulling van de energietuin. De universiteit van Wageningen (WUR) denkt ook mee.

Uitgangspunt 3x lokaal

De Energietuin van 27 hectare, met circa 57.000 zonnepanelen, kan straks ruim 21 megawatt aan duurzame stroom opleveren. Genoeg voor meer dan 6.000 huishoudens. Bij de ontwikkeling van de energietuin speelt het uitgangspunt 3x lokaal een belangrijke rol: Lokaal opwekken, Lokaal gebruiken en Lokaal economisch voordeel.

Bron: assen.nl

 

One Response to Startsein Energietuin Assen-Zuid; eerste Energietuin van Nederland

 • 21 Megawatt is 21 miljoen kWh productie per jaar. een kWh is 24 cent. opbrengst 5 miljoen euro per jaar.
  kale prijs plus Energiebelasting, ODE, btw. productie garantie 30 jaar, opbrengst 150 miljoen euro.
  productie genoeg voor 6000 huishoudens. 21 miljoen kWh is genoeg voor 7000 huishoudens. 3000 kWh per huishouden, een huishouden gebruikt 700 euro stroom per jaar.
  7000 x 700 euro is 4.9 miljoen euro. x 30 jaar is een opbrengst van 143 miljoen euro.
  aan de snellader bij een Laadstation levert een kWh 60 cent op.
  21 miljoen kWh x 60 cent is een opbrengst van 12.6 miljoen euro per jaar.
  wat ik bedoel is.
  wat is de berekening van de opbrengst 3 x lokaal.
  ik heb 30 panelen productie 6000 kWh, opbrengst 6000 x 24 cent is 1500 euro x 30 jaar is 45.000 euro.
  en verhuur een huis met 20 panelen productie 6000 kWh, opbrengst ook 1500 euro per jaar.
  Smart Inductie, Warmtepomp Laadpaal en EV.
  sinds 2012 geen gas geen olie.

Geef een reactie