Steeds meer huishoudens kiezen bewust voor een duurzaam leven

In de afgelopen jaren heeft het thema duurzaamheid een steeds belangrijker positie ingenomen binnen de Nederlandse samenleving. Huishoudens zijn massaal op zoek gegaan naar mogelijkheden om hun bijdrage te leveren aan de zeventien Sustainable Development Goals, welke eerder door de Verenigde Naties werden opgesteld. Het moet leiden tot een betere wereld in 2030. Populair is onder meer het laten plaatsen van zonnepanelen op het dak van woningen door de beste zonnepanelen installateur in de regio. De installateurs hebben de vraag naar hun diensten fors zien toenemen. Naast de keuze voor zonnepanelen is ook de installatie van een elektrische warmtepomp of WTW-installatie populair.

huishoudens

Rendement van zonnepanelen toegenomen

Zonnepanelen zijn de afgelopen tien jaar sterk verbeterd. Het maakt dat consumenten profiteren van een hoog rendement, wat de terugverdientijd van deze zonnepanelen verlaagt. Betrouwbare zonnepanelen installateurs adviseren consumenten over de wijze waarop zij het maximale uit hun zonnepanelen kunnen halen, door deze in precies de juiste hoek op het dak te plaatsen. Zeker bij platte daken is vaak veel mogelijk bij het optimaliseren van het behaalde rendement. Ook kunnen deze installateurs meer informatie geven over het onderhoud aan de zonnepanelen en het effect van vervuiling op de panelen.

Verbetering van de isolatie in huis

Niet alleen de investering in zonnepanelen kan interessant zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan een verbetering van de isolatie in huis. Vervang van de bestaande ramen voor HR-isolatieglas, om een groot deel van de warmte binnen de woning te kunnen houden op koude dagen. Andersom kan HR-isolatieglas helpen een woning koel te houden in de zomermaanden. Naast het vervangen van de ruiten, draagt ook het isoleren van de spouwmuur en bijvoorbeeld het aanbrengen van een isolerende laag onder de vloer bij aan het verbeteren van de isolatiewaarde van de woning.

Hergebruik van regenwater in de tuin

Een derde vorm waarop huishoudens duurzamer proberen te leven is het hergebruiken van bijvoorbeeld regenwater. Door het regenwater in de herfst en het voorjaar op te vangen, kan dit gebruikt worden voor het besproeien van de tuin in de zomermaanden. Zo hoeft hier geen schoon drinkwater voor gebruikt te worden. Niet alleen duurzaam, maar ook noodzakelijk. De afgelopen jaren kampen waterbedrijven vaker met een verlaagde druk, doordat de afname van schoon drinkwater als gevolg van het besproeien van tuinen op piekmomenten veel hoger ligt dan normaal. Op termijn kan dit de drinkwatervoorziening in gevaar brengen. Op termijn kan dit de drinkwatervoorziening in gevaar brengen.

 

Geef een reactie