Eén op de zes Nederlanders besteedt vakantiegeld aan (verduurzamen) woning

Deze maand ontvangen veel Nederlanders hun vakantiegeld. De meesten weten ook al waar ze dit aan gaan besteden. Opvallend: minder dan één op de drie is van plan het geld ook daadwerkelijk aan een vakantie uit te geven. Zo steekt ruim 15 procent het vakantiegeld in hun woning, waarbij verduurzaming een belangrijke plek inneemt. Dat blijkt uit een panelonderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl onder tweeduizend Nederlanders, uitgevoerd door veldwerkbureau Panel Inzicht.

vakantiegeld

Voor andere doelen dan vakanties

Vorig jaar berichtte het Nibud dat het vakantiegeld steeds vaker voor andere doelen dan vakanties wordt ingezet. Het financiële adviescentrum stelt dat er sinds 2015 sprake is van “een (lichte) toename in het gebruik van de vakantietoeslag voor het aflossen van schulden of betalingsachterstanden”. Waar een groot deel ervoor kiest het vakantiegeld op de spaarrekening te zetten, wendt 6,4 procent het aan om hun woning te verduurzamen. Eén op twintig ondervraagden (5,1 procent) gebruikt het vakantiegeld voor de aanschaf van een nieuw interieur en nog eens 3,9 procent lost met behulp van het vakantiegeld extra af op hun hypotheek. Al met al besteedt dus bijna één op de zes Nederlanders hun vakantiegeld op een of andere manier aan hun woning.

Twintigers verduurzamen, dertigers lossen extra hypotheek af

Tussen mannen en vrouwen zijn op dit vlak nauwelijks verschillen. Gekeken naar de verschillende leeftijdscategorieën valt op dat het verduurzamen van de woning onder twintigers het populairst is: 14 procent van de 18- tot 30-jarigen geven hun vakantiegeld daaraan uit. Ook een nieuw interieur scoort in die leeftijdsgroep het hoogst. Een extra hypotheekaflossing komt vooral onder dertigers veel voor.

vakantiegeld 2

Drenten kiezen voor verduurzaming, Groningers lossen extra af en Overijsselaren kopen een nieuwe bank

Ook zijn er opvallende regionale verschillen. Zo geeft ruim 50 procent van de Utrechters aan van het vakantiegeld op vakantiegeld te gaan, terwijl dit onder Groningers slechts 28 procent is. Ook Zeeuwen, Friezen en Overijsselaars geven het geld liever ergens anders aan uit. Inwoners van Overijssel zijn de grootste spaarders en kiezen het vaakst voor een nieuw interieur, waar Groningers relatief gezien het vaakst van plan zijn extra op de hypotheek af te lossen. Onder Drentenaren is het percentage dat het vakantiegeld aan het verduurzamen van hun woning besteed het grootst: ruim 20 procent.

vakantiegeld 3

Vakantiegeld inzetten om kosten te besparen

Volgens Pascal van de Beek, productspecialist van Slimster, valt op dat vooral in de regio’s met relatief veel grotere en oudere woningen het vakantiegeld gebruikt wordt voor verduurzaming. Huishoudens in deze provincies – Drenthe, Friesland, Groningen, Limburg en Zeeland – werden hard geraakt door de gestegen energiekosten. Met name Drenten en Friezen wenden het vakantiegeld aan voor betere isolatie, zonnepanelen of andere verduurzamingsmaatregelen. Ook het extra aflossen op de hypotheek – het populairst in Drenthe, Friesland en Groningen – is volgens Van de Beek bedoeld om de maandlasten omlaag te krijgen. Het feit dat een groot deel van Nederland vakantiegeld op de spaarrekening zet, wijst volgens hem op de vrees van aanhoudende inflatie.

Bron: slimster.nl

 

Geef een reactie