Steeds meer Nederlanders gebruiken slimme apparaten zoals slimme lampen, een speaker die reageert op je stem of gordijnen die open en dicht gaan dankzij een app, maar maken al die slimme apparaten onze wereld eigenlijk wel duurzamer?
Nederland is grootverbruiker van internet der dingen
Bijna drie kwart van de Nederlanders (72%) gebruikt inmiddels slimme apparaten, lezen we op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit soort apparaten noemen we ook wel ‘het internet der dingen’. Volgens het CBS gaat het vooral om slimme meters voor water, gas of stroom. Nederland loopt flink voorop in deze trend van slimme apparatuur. Zo gebruiken veel meer Nederlanders slimme meters maar ook de virtual assistant voor een smart speaker wordt meer gebruikt in Nederland dan de rest van de EU (20% ten opzichte van 11% in de hele EU).
Bron: Unsplash/ Sean D. https://unsplash.com/photos/YO5q_7BN7kQ
Slimme thermostaat
De slimme thermostaat is misschien wel het belangrijkste wapen in het verminderen van ons energieverbruik. Een goede slimme thermostaat bespaart tot ongeveer 31% aan energiekosten. De slimme thermostaat bespaart energie doordat je de verwarming aan en uit kunt zetten terwijl je niet thuis bent dankzij een verbinding tussen jou smartphone en de thermostaat. De kosten van zo’n thermostaat zijn hoog: 100 tot 200 euro per metertje, maar voor wie de thermostaat voor een zeer lange tijd gebruikt, zal blijken dat het enorm veel geld bespaart.
Andere slimme apparatuur die bijdraagt aan duurzamer huis
In en om ons huis kunnen we slimme apparaten toepassen die bijdragen aan het verminderen van ons energieverbruik. Daarmee besparen we niet alleen het milieu maar ook heel veel kosten. Je kunt daarbij denken aan slimme apparaten die onmisbaar zijn in je huis zoals een slimme lamp of slimme schakelaars. Met slimme lampen en schakelaars kun je apparaten en lampen die onnodig aanstaan ook van een afstandje uitzetten. Sommige slimme lampen gaan zelfs uit als je niet in de ruimte bent. Op die manier bespaar je op de lange termijn veel energie.
Hoe duurzaam is deze ontwikkeling?
Hoewel met name slimme lampen en slimme meters een duurzaam imago hebben, wijst onderzoek van de Technische Universiteit Delft uit dat er niet alleen duurzame voordelen zitten aan slimme apparaten. Emilia Ingemarsdotter deed voor haar PHD onderzoek naar de duurzaamheid van de apparaten. Volgens haar zitten we in een hype-fase met slimme apparaten en is het niet altijd zeker of ze ook echt duurzamer zijn. Om dat te weten te komen deed ze onderzoek naar twee factoren van slimme apparaten: energieverbruik optimaliseren en onderhoud. Wat Ingemarsdotter ontdekte is dat vaak geen rekening wordt gehouden met de productie en afvalstoffen van het produceren van de slimme apparaten zelf. Een slimme meter kan misschien beter in de gaten houden hoeveel energie er verbruikt wordt, maar moet ook zelf geproduceerd worden.