Tijd voor écht groene stroom: Zonneplan start Slimme energie

Vanaf maandag 15 november kunnen Nederlandse consumenten overstappen op Slimme energie van Zonneplan. Middenin de huidige energiecrisis luidt Zonneplan de noodklok: het moet anders. “Vaste prijzen voor nep-groene stroom, dat kan gewoon niet meer”, zo klinkt het. Met Slimme energie krijg je stroom tegen uurprijzen. Daarmee is het mogelijk te profiteren van momenten met veel wind- en zonnestroom. “We gebruiken het prijsvoordeel om de consument het momentane karakter van écht groene stroom duidelijk te maken. Onze unieke Zonneplan-technologie maakt dat mogelijk”, aldus directeur Paul van der Klooster.

Zonneplan  zonneplan 1

Volgens Van der Klooster legt de huidige energiecrisis duidelijk bloot dat groene stroom, zoals energieleveranciers het momenteel aanbieden, “voor de bühne” is. “Gas wordt duurder en als gevolg daarvan stijgt ook de stroomprijs, óók als je op papier ‘100 procent wind- of zonnestroom’ krijgt. Dan moet er bij de consument die bewust voor ‘groene stroom’ heeft gekozen toch een belletje gaan rinkelen…”

Groencertificaten vertragen energietransitie

De mede-oprichter van Zonneplan stelt dat de huidige situatie, waarin energieleveranciers met behulp van zogeheten Garanties van Oorsprong hun stroom groen mogen noemen, de energietransitie doet stagneren. “Het zal met de beste bedoelingen ingevoerd zijn, maar het leidt er in de praktijk niet toe dat er meer hernieuwbare bronnen bijkomen. En ondertussen worden de certificaten misbruikt om de consument wijs te maken goed bezig te zijn. Als we écht fossiele bronnen willen vervangen door duurzame alternatieven, moeten we af van de vanzelfsprekende gedachte dat óók die duurzaam opgewekte stroom altijd maar beschikbaar is.”

Technologie als basis

Betekent dat dan dat je bij Zonneplan altijd eerst naar het weerbericht moet kijken om te bepalen wanneer je je wasje kunt draaien? Nee, gelukkig niet. De basis van Slimme energie wordt namelijk gevormd door de Zonneplan app en de zogeheten Zonneplan Connect. Dat laatste is een klein apparaatje dat je aan de slimme meter kunt koppelen. Via de app ziet de gebruiker elke dag de stroomprijzen per uur en de dagprijs voor gas. Daarnaast laat de app elk uur zien welk percentage van de stroom op het net opgewekt is uit hernieuwbare bronnen. Doordat je dit per dag, maand en jaar kunt terugzien, krijg je inzicht in hoe groen de stroom die gebruikt hebt daadwerkelijk is.

Directeur Van der Klooster vertelt dat Slimme energie nog veel verder gaat. “Zonnepanelen waren stap één, stroom tegen uurprijzen is stap twee. Straks gaan we naar een situatie waarin alle huishoudens met een Connect verbonden zijn. Wanneer dan de Zonneplan laadpaal en thuisaccu ook op de markt zijn, stuurt de Connect al deze apparaten aan. De Connect bepaalt dan voortdurend of het slim is om stroom te verbruiken, te verkopen of op te slaan. Zo houden we het stroomnet in balans en kunnen er steeds meer duurzame bronnen worden aangesloten.”

Bron: Zonneplan

Zonneplan

 

Zonneplan is Partner van Duurzaam Actueel

 

Geef een reactie