Tips voor het schoonmaken van zonnepanelen

Als je zonnepanelen op je dak hebt laten installeren, dan kun je optimaal profiteren van het gebruik van de energie die de zon geeft. Dit is wel zo milieuvriendelijk en het zal je ook in de portefeuille schelen. Om een zo hoog mogelijk rendement te behalen is het wel van belang dat je je zonnepanelen regelmatig van een schoonmaakbeurt voorziet. Weersinvloeden, stof, vogelpoep, vuil en bladeren kunnen allemaal elementen zijn die het rendement van je zonnepanelen flink naar beneden kunnen halen. Daarom enkele schoonmaaktips die je nodig hebt voor het schoonmaken van je zonnepanelen.

schoonmaaktips

Frequentie van het schoonmaken

Het is heus niet zo dat je wekelijks je ladder op moet om je zonnepanelen te reinigen. Drie keer per jaar is wel voldoende. Daarbij is in de herfst of winter eenmaal wel voldoende. In deze tijden regent het veel meer, waarbij een gedeelte van het vuil al weg regent. Reinig ook een keer in de lente en in zomer.

Tuinslang

Het is mogelijk om met een emmertje en een sponsje de panelen af te nemen, maar de kans is groot dat er zonnepanelen zijn waar je niet direct bij kunt. Gebruik daarvoor gerust een tuinslang, maar zorg niet voor een hele harde straal. Ook een hogedrukreiniger is uit den boze, omdat dit voor schade kan zorgen.

Speciaal schoonmaakmiddel

Gebruik geen afwasmiddel, groene zeep of allesreiniger. De meeste zonnepanelen zijn voorzien van een zelfreinigende laag die door deze middelen worden aangetast. Er zijn daarom speciale schoonmaakmiddelen voor zonnepanelen op de markt waarmee je veilig en zonder risico de panelen met een zachte spons kunt schoonmaken.

Geen schuurmiddelen

Gebruik absoluut geen schuurmiddel, schuursponsjes of andere schuurmiddelen waar metalen in zit. Dit beschadigt het glas. Krassen die op het glas komen kunnen van grote invloed zijn op de prestaties van de zonnepanelen.

Koop een telescoopwisser

Een telescoopwisser zorgt ervoor dat je ook de zonnepanelen kunt schoonmaken waar je zelf niet bij kan. Vooral op hellende daken, waarbij je ook om je veiligheid moet denken, komen telescoopwissers goed van pas. Er zijn ook telescoopwissers die je kunt aansluiten op de tuinslang.

Professionele reiniging

Slaan bovenstaande schoonmaaktips niet op jou omdat je geen zin hebt of je vindt het risico te groot om zelf het dak op te klimmen? Er zijn bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het schoonmaken van zonnepanelen. Zij zijn voorzien van de juiste materialen en schoonmaakmiddelen om je zonnepanelen er weer als nieuw uit te laten zien.

 

Geef een reactie