Transformatieplan verouderde portiekflats gesponsord door ABN AMRO

Een studententeam van de TU Delft heeft onder de naam Symbiotic Urban Movement (SUM) een plan ontwikkeld om ruim 800.000 portiekflats in Nederland duurzaam te transformeren. Veel verouderde flats zijn grootverbruikers van energie en belanden op de slooplijst. De Delftse studenten hebben echter een duurzame alternatieve oplossing bedacht. Deze oplossing voorziet in een ‘energiepositieve optopping’. Er worden niet alleen twee nieuwe lagen met extra woningen gecreëerd; de flat wordt óók energieneutraal maakt. Het plan draagt bij aan de uitdaging om de komende tien jaar in Nederland één miljoen woningen te creëren.

portiekflats

Foto via abnamro.com/nl

Duurzame verbouwing en sociale cohesie

Op de portiekflat worden nieuwe modules geplaatst, die als een soort batterij fungeren en het oude gebouw voeden met zonne-energie en regenwater. SUM voorziet de flat niet alleen van een ‘optopping’; het bestaande gebouw wordt óók gerenoveerd. Zo krijgt de flat een nieuwe, goed geïsoleerde gevel waarin het leidingwerk voor alle installaties wordt verwerkt. Ook het bevorderen van de sociale cohesie is een belangrijke pijler van het plan: de begane grond van de portiekflat wordt omgetoverd tot een gemeenschappelijke publieke ruimte met bijvoorbeeld horeca, winkels en werkplaatsen. De aanpak van SUM sluit goed aan bij duurzame strategie van ABN AMRO waarbij energie-efficiency, circulair bouwen en het creëren van social impact belangrijke pijlers zijn.

Oplossing voor verduurzamingsopgave overheid

“We zijn er trots op om sponsor en kennispartner te zijn van SUM. Dit transformatieplan kan daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het oplossen van het woningtekort en de verduurzamingsopgave waarvoor de overheid staat”, zegt Vincent Groet, directeur Bouw Zuid-West Nederland van ABN AMRO.

Duurzame portiekflat

Het prototype van de duurzame portiekflat wordt op vrijdag 11 maart onthuld op The Green Village in Delft. Het ontwerp is ook de Nederlandse inzending van de Solar Decathlon Europe, een competitie die in mei en juni in Duitsland plaatsvindt.

Meer informatie is te vinden op de website van SUM

Bron: abnamro.com/nl

 

 

Geef een reactie