Twee derde van de Nederlanders is minder milieubewust tijdens vakantie

Ondanks dat Nederlanders in het dagelijks leven letten op duurzame keuzes, lijken ze deze te laten varen wanneer de koffers worden gepakt. Nederland wordt ingeruild voor een zonnige bestemming en duurzaamheid maakt plaats voor snelheid, gemak en een voordelige prijs.

vakantie

Dat blijkt uit onderzoek van Little America, een organisatie die gespecialiseerd is in maatwerkreizen door de Verenigde Staten en Canada. In het onderzoek werd aan ruim 1000 Nederlanders van 18 jaar en ouder gevraagd naar hun duurzame keuzes tijdens en rondom vakanties.

De voorkeur gaat uit naar snelheid, gemak en prijs

Nederlanders geven op vakantie duidelijk de voorkeur aan gemak, prijs en hoe snel je op een bestemming bent in tegenstelling tot duurzaamheid. Dit begint dan ook al bij het boeken van de reis. Ruim 2 op de 3 Nederlanders let bij het uitzoeken van een vakantie accommodatie meer op de prijs en het gemak dan op de duurzaamheid ervan. Ook bij het uitzoeken van de reis naar de vakantiebestemming staat duurzaamheid niet op de eerste plaats. Bijna de helft van de Nederlanders let hierbij wederom op gemak en hoe snel je op een bestemming bent. Dit zijn opvallende cijfers, aangezien één derde van de Nederlanders aangeeft in het dagelijks leven wel op duurzaamheid te letten wanneer het aankomt op consumptie en andere keuzes.

Minder aandacht voor de ecologische voetafdruk

Op vakantie letten Nederlanders duidelijk minder op hun ecologische voetafdruk dan in het dagelijkse leven. Bijna de helft van de Nederlanders let bijvoorbeeld minder op de CO2-uitstoot van hun reis dan op de snelheid en het gemak ervan. Zo zet meer dan de helft van de volwassenen tussen de 30 en 49 jaar gemak en korte reistijd op de eerste plaats bij het uitzoeken van de reis.

Daarnaast zijn Nederlanders op vakantie geneigd om meer energie te gebruiken dan thuis, bijvoorbeeld door (vaker) airconditioning te gebruiken of (langer) in bad te gaan. Hoe bewust een accommodatie bezig is met het verminderen van de ecologische voetafdruk vinden Nederlanders ook minder belangrijk. Maar liefst 82% van gezinnen met kinderen geeft prioriteit aan prijs en gemak ten opzichte van duurzaamheid.

Meer vlees- en zuivelproducten en voedselverspilling

Ook op de vakantiebestemming is er minder aandacht voor duurzame keuzes. Bijna de helft van de Nederlanders let op vakantie minder op het maken van duurzame keuzes in het eten en drinken dan zij thuis doen. Zo eten Nederlanders gemiddeld meer vlees- en zuivelproducten en gooien zij vaker voedsel weg door grote porties te bestellen en niet op te eten of door voedsel niet mee te nemen voor later gebruik. Er is in het bijzonder een verschil te merken tussen laag- en hoogopgeleiden wanneer het aankomt op het laten varen van duurzame keuzes in voedselconsumptie op vakantie. Bij de laagopgeleiden geldt dit voor ruim één derde; bij de hoogopgeleiden voor meer dan de helft. Daarnaast zijn het voornamelijk gezinnen met kinderen die de neiging hebben minder duurzame keuzes te maken in eten en drinken op vakantie, maar ook volwassenen tussen de 30 en 39 jaar kiezen liever voor gemak.

Impulsief winkelen en minder overwegen van aankopen

Dat snelheid, gemak en prijs de voorkeur hebben over duurzame en bewuste keuzes op vakantie, blijkt ook uit het feit dat bijna 1 op de 4 Nederlanders meer geneigd is om impulsief te winkelen wanneer zij reizen. Hierin was geen verschil tussen mannen en vrouwen, maar wel tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Volwassenen van 60 jaar en ouder zijn het minst geneigd om onzorgvuldig aankopen te doen op vakantie, in tegenstelling tot volwassenen tussen de 30 en 39 jaar waar impulsief winkelen het meest voorkomt. Daarbij blijken gezinnen met kinderen ook in dit opzicht het minst alert op duurzame keuzes en doet maar liefst 1 op de 5 impulsieve aankopen.

 

1 Responses to Twee derde van de Nederlanders is minder milieubewust tijdens vakantie

  • Ik ben nu een rondtrip aan het maken. Via Canada, en via de USA de staten New York, Vermont en Massachusetts, en weer Canada, Maar afvalscheiding is hier onbekend. Heel soms is er een onderscheid tussen ’trash’ (rest) en “recyclables”, maar niemand weet, of er staat niet vermeld, wat dat is: Papier? Glas? Blikjes? GFT? Had ik niet verwacht hier. Het meeste gaat in vuilniszakken een smerige dumpcontainer in.

Geef een reactie