Universiteiten koelen en verwarmen vaker met Warmte-koudeopslag (WKO)

Universiteiten kiezen steeds vaker voor Warmte-koudeopslag (WKO) om hun gebouw te koelen of te verwarmen. Een WKO-systeem levert een grote bijdrage aan de vermindering van het energiegebruik. Het gebouw krijgt daardoor een beter energielabel. Een aantal universiteiten breiden hun WKO zelfs uit door mini-warmtenetten aan te leggen. Hiermee worden energiebronnen volledig gebruikt. Er zijn daardoor minder energiebronnen nodig en kunnen gebouwen energie met elkaar uitwisselen.

Warmte-koudeopslag

Radboud Universiteit Nijmegen. Foto via: rvo.nl

Warmte-koudeopslag (WKO) als buffer

De Radboud Universiteit gebruikt het diepe grondwater onder de campus. De universiteit verwarmt en koelt daarmee een aantal studiegebouwen. Sinds de aanleg in 2000 is het systeem beter. De gebouwen op de campus wisselen tegenwoordig zelfs bovengronds onderling warmte uit. De ondergrondse WKO is op momenten niet meer nodig. Ook de Universiteit Utrecht heeft een WKO-systeem waarbij de gebouwen onderling verbonden zijn. De WKO is een buffer en komt alleen in actie als de onderlinge uitwisseling niet volstaat.

Expertise

Een WKO is een middel om duurzaamheidsambities waar te maken. Beide universiteiten stellen dat in een artikel in het blad Stadswerk. Maar het is ook een complexe installatie. De juiste expertise moet aanwezig zijn. Toepassing hangt bovendien af van de geschiktheid van de bodem en het ondergronds gebruik door bijvoorbeeld waterbedrijven. Een handig hulpmiddel om dit te onderzoeken is de www.wkotool.nl.

Rol RVO.nl

De drie universiteiten committeerden zich aan de MJA3 verplichtingen. RVO.nl ondersteunt hen daarbij en stimuleert partijen om na te denken over hun energie-infrastructuur. WKO speelt daarbij een belangrijke rol.

Meer weten?

Warmtepompen en warmte- en koudeopslag (categorie 8a)
Energie-investeringsaftrek (EIA)
Gebruikersplatform bodemenergie
www.bodemenergie.nl

Bron: www.rvo.nl

 

Geef een reactie