USG Industrial Utilities gebruikt groene windenergie van Eneco op Chemelot

USG Industrial Utilities (USG) en Eneco werken samen in het verder verduurzamen van het energieverbruik van industrieterrein Chemelot in Geleen. Vanaf januari 2022 ontvangt USG jaarlijks zo’n 350 GWh aan duurzame windenergie afkomstig van Windpark Fryslân. Een capaciteit die gelijk staat aan 21 windturbines.

USG

Significante stap in de gezamenlijke ambitie

Met het sluiten van een corporate Power Purchase Agreement met Eneco kan USG voor haar eigen productie en voor haar klanten zoals AnQore de komende 15 jaar gebruik maken van zo’n 90MW aan opgesteld vermogen van Windpark Fryslân. Met deze overeenkomst zetten de bedrijven een significante stap in de gezamenlijke ambitie van het industrieterrein Chemelot in Limburg om in 2025 de meest veilige, duurzame en competitieve chemiesite van Europa te zijn.

USG: leverancier van utilities

USG is de leverancier van utilities zoals gas, water, stoom en elektriciteit voor industrieterrein Chemelot in het Zuid-Limburgse Geleen. Duurzaamheid heeft een prominente rol bij USG. Niet alleen is het streven om zelf zo duurzaam mogelijk te worden, maar ook om een actieve rol te spelen in de verduurzaming van Chemelot om uiteindelijk in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Wouter Vermijs, Managing Director USG: “Met het sluiten van deze lange termijn overeenkomst zet USG samen met Eneco voor Chemelot en USG’s klanten een belangrijke eerste stap in de vergroening van het elektriciteitsverbruik. Tegelijkertijd zorgen we er ervoor dat we dit met windenergie uit een nieuw Nederlands windpark doen.”

Windpark Fryslân

Windpark Fryslân is gebouwd in het IJsselmeer en is sinds kort volledig operationeel. De 89 windturbines zorgen voor een opgesteld vermogen aan groene windenergie van 382,7 MW. Eneco neemt voor 15 jaar de stroom af van Windpark Fryslân. Bijna een kwart van de stroom wordt voortaan geleverd aan USG Industrial Utilities en haar klanten. Naast zakelijke afnemers, gaat Eneco de duurzame stroom ook aanbieden aan Friese huishoudens.

Kees Jan Rameau, Chief Strategic Growth Officer Eneco: “In onze ambitie om de energietransitie te versnellen is samenwerking met grote industriële partners van belang. USG Industrial Utilities is zo’n partner die een wezenlijk verschil kan maken en ik ben trots dat Eneco hierin kan bijdragen. Met de inzet van duurzame energie van Windpark Fryslân kunnen wij samen de CO2-uitstoot van Chemelot sterk verminderen.”

Pieter Boon, CEO AnQore B.V.: “Deze overeenkomst draagt eraan bij dat AnQore 100% van haar verbruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen betrekt vanaf 2022. Hernieuwbare elektriciteit is een belangrijke stap in het reduceren van onze CO2 emissies. We zijn er als acrylonitrile producent trots op dat koolstofvezel, onmisbaar voor het versterken van de wieken van windmolens, gemaakt wordt uit acrylonitrile. Een sterk voorbeeld van circulariteit in de waardeketen.”

Leek Radix, Executive Director Chemelot: “Deze overeenkomst is weer een mooie stap in het volledig circulair maken van Chemelot, op weg om de meest duurzame chemie- en materialensite van Europa te worden.”

Bron: chemelot.nl

 

One Response to USG Industrial Utilities gebruikt groene windenergie van Eneco op Chemelot

  • PPA schone stroom. Vaste prijs, Zekerheid, Winst. Gewoon op papier een PPA. Klaar. De industrie kan met PPA snel elektrificeren met schone stroom geproduceerd in Nederland.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign