Vet-shaming: wat doe jij met gebruikt frituurvet?

2023 staat alweer bijna voor de deur! Bij veel mensen gaat op Oudejaarsdag dan ook de friteuse aan om oliebollen te bakken. Nu willen de waterschappen niet vet-shamen, maar wat doe jij daarna met het oude frituurvet? Uit onderzoek blijkt dat bijna 4 op de 10 Nederlanders hun frituurvet door de wc of gootsteen spoelt. Terwijl dat voor grote problemen kan zorgen bij rioolwaterzuiveringen.

frituurvet

Gelukkig gaat het heel vaak ook heel goed. Het gebruikte frituurvet uit deze pan is de week erop ingeleverd bij een supermarkt in Beilen. 

In het rioolgemaal

Grote klonten vet, vastgesmolten aan de muren en pompen in de rioolgemalen. Een dikke brij van samengeklonterd vet met ander vuil zoals billendoekjes en maandverband. Zie je het beeld al voor je? Waterschapper Aad van Dijk helaas wel.

Moeilijk weg te krijgen

Aad van Dijk werkt bij het hoogheemraadschap van Delfland en moet ervoor zorgen dat de rioolgemalen goed blijven werken. De rioolgemalen en zuiveringsinstallaties kunnen door frituurvet verstopt raken. Aad legt uit dat het vet daarom verwijderd moet worden: “Maar dat is geen makkelijke klus. Het vet vormt een dikke drijflaag die moeilijk kapot te krijgen is. Bij een groot rioolgemaal zijn 4 man, 1 zuigwagen en 1 spuitwagen 2 dagen bezig om het vet te verwijderen. Het gaat dus aardig in de euro’s lopen, geld wat inwoners via de waterschapsbelasting zelf moeten betalen.”

frituurvet resultaat

Lever je frituurvet in!

Ben je nog op zoek naar een goed voornemen? Spoel je gebruikte frituurvet niet door, maar giet het terug in de verpakking en lever het in bij een daarvoor bestemd recyclepunt. Zo voorkom je verstoppingen bij de rioolwaterzuivering én zorg je ervoor dat er nog iets goeds met het frituurvet gedaan kan worden. Van ingeleverd frituurvet kan namelijk biobrandstof gemaakt worden, een vorm van groene energie.

Wil je weten wat nog meer niet in het riool hoort? Kijk hier.

Bron: waterschappen.nl

 

One Response to Vet-shaming: wat doe jij met gebruikt frituurvet?

  • Mijn man en ik wonen in een ouder huis met oude riolering. De riolering is in een slechte staat, dus we overwegen riool relining om het riool op te knappen. We willen binnenkort oliebollen bakken, dus het is goed om te weten dat frituurvet het riool kan verstoppen. Mijn man dacht dat je dit wel weg kan spoelen, maar dat is dus niet zo. We zullen ons frituurvet op een verantwoorde manier inleveren!

Geef een reactie