Viering 150 jaar Van Oord start met doop eerste LNG-schip

Met een tweedaags evenement aan de kade van de Biesboschhaven Zuid in Werkendam heeft Van Oord zijn eerste LNG-aangedreven schip in gebruik genomen: de Werkendam. Vanwege het 150 jarig bestaan van Van Oord vindt dit evenement plaats in Werkendam, de bakermat van de onderneming. Op vrijdag 13 april krijgen scholieren uit de omgeving een rondleiding aan boord van het nieuwe kraanschip. Ook relaties nemen een kijkje aan boord tijdens een speciale netwerkbijeenkomst. Zaterdag 14 april vindt de doopceremonie plaats. In aanwezigheid van gasten en medewerkers wordt het schip gedoopt door mevrouw Pia van Oord.

Van Oord

Het kraanschip de Werkendam, duurzaam op LNG. Foto via vanoord.com 

Internationale waterbouwer op LNG

Het kraanschip de Werkendam is een bijzonder exemplaar in de Van Oord-vloot. Het is het eerste schip dat op de brandstof LNG (Liquefied/liquid natural gas, afgekort tot LNG, in het Nederlands ook wel vloeibaar aardgas genoemd, is een mengsel van voornamelijk methaan met mogelijke restgassen als stikstof, propaan en ethaan) vaart en het vormt daarmee het startpunt van een nieuwe generatie baggerschepen. Het schip is ook speciaal vanwege de naam. In Werkendam en de Biesbosch liggen de wortels van de onderneming. Inmiddels is de onderneming uitgegroeid tot een internationale waterbouwer en viert het dit jaar zijn 150 jarig bestaan.

Kraanschip Werkendam

De Werkendam is gebouwd op de werf van Neptune in Hardinxveld-Giessendam. De bouw van het 68 meter lange en ruim 11 meter brede kraanschip nam twaalf maanden in beslag. Het schip vaart volledig op LNG, met gasolie als back-up. Met een opslagtank op het achterdek kan de Werkendam genoeg LNG aan boord opslaan om veertien dagen te varen en te opereren zonder bij te tanken. In vergelijking met diesel levert LNG meer dan 80% minder fijnstof en 70% minder stikstof. Er wordt een CO2-reductie behaald van 25%.

Nederlandse projecten

Het kraanschip wordt met name ingezet bij de uitvoering van Nederlandse projecten van de dochteronderneming Paans Van Oord. De eerste klus voor de Werkendam gaat om baggerwerkzaamheden en het aanbrengen van een oeverbescherming in de Rotterdamse Euopahaven.

Jubileumjaar

In 2018 viert Van Oord zijn 150 jarig bestaan. De doopplechtigheid van de Werkendam is een van de feestelijkheden in het jubileumjaar. Mevrouw Pia van Oord is voor deze gelegenheid de doopvrouw. Zij is de echtgenote van de heer Govert van Oord Gzn Gzn. Hij is de kleinzoon van stamvader Govert van Oord, die in 1868 als zelfstandig ondernemer het fundament voor het huidige Van Oord legde. De omgeving van Werkendam en de Biesbosch waren zijn werkterrein.

Ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan werd zaterdag 14 april een beeld onthuld aan de Sasdijk in Werkendam. Dit bronzen beeld van een griendwerker is door kunstenaar Jaap Hartman vervaardigd.

Bron: www.vanoord.com

 

One Response to Viering 150 jaar Van Oord start met doop eerste LNG-schip

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign