Vintage kleding: hoe ‘schoon’ en duurzaam is het?

Tweedehands kleding heeft in de laatste jaren een vlucht genomen in populariteit, en vintage kleding blijft daar niet in achter. Maar waar komt vintage kleding eigenlijk vandaan? En hoe duurzaam is het eigenlijk? Wij gingen in gesprek met Stijn Busschgens, eigenaar van vintage winkel Wildebras, die ons er meer over kon vertellen.

Vintage kleding

Veel winkels willen niet delen waar zij hun tweedehandskleding vandaan halen

Stijn heeft zelf altijd een passie gehad voor deze kledingstijl. Vroeger struinde hij de kringloopwinkels af op zoek naar de pareltjes. Eerst voor zichzelf, daarna ook om weer door te verkopen aan anderen. Maar als je van vintage verkopen echt je baan wilt maken, dan is kringloopwinkels afstruinen toch iets te arbeidsintensief en ben je net iets te afhankelijk van geluk.

Dus besloot Stijn een aantal vintage winkels te vragen waar zij hun kleding vandaan haalden. Helaas waren de meeste vintage winkels vrij geheimzinnig over hun kledingbronnen. Niet heel gek natuurlijk, omdat ze het anders wel heel makkelijk maken voor concurrenten. Het is alleen natuurlijk niet zo transparant.

Sommige vintage winkels halen hun kleding uit Nederlandse kledinginzamelbakken

Net voordat Stijn het wilde opgeven kwam hij via via in contact met een kleding sorteerder in Nederland die zelf ook een enorme passie had voor vintage. Van de kleding die hij binnenkreeg via de kledinginzamelbakken zocht hij de leukste vintage stukken uit, die hij dan aan Stijn verkocht per kilo.

Hoe Stijn aan zijn vintage komt, is dus lekker duurzaam. De kleding wordt ingezameld in Nederland, wordt lokaal gesorteerd en lokaal verkocht. De kleding gaat het land dus niet uit. Helaas is het sorteren een arbeidsintensief proces en hebben veel vintage winkels niet zo’n mooie leverancier als Stijn gevonden. Zij kopen in bij vintage wholesalers, bijvoorbeeld uit het Verenigd Koninkrijk, die de gesorteerde kleding vaak opkopen in Pakistan, die het van overal ter wereld inzamelen. Dat geeft dus een heel ander duurzaamheidsplaatje.

Vintage kleding 2

De meeste vintage kleding komt uit Pakistan

Grote spelers in het doorverkopen van vintage kleding zijn vintage wholesale bedrijven zoals Syed Vintage of Bulk Vintage. Deze wholesale bedrijven kopen de kleding voornamelijk op uit Pakistan. Daar wordt op gigantische schaal kleding ingezameld en gesorteerd. De kleding komt van overal ter wereld, maar vooral uit de Verenigde Staten. De kleding die wordt ingezameld wordt in ongesorteerde balen verkocht aan bedrijven in Pakistan, omdat het ontzettend arbeidsintensief is om alles te sorteren.

Of de sorteerders in Pakistan ook een beetje goed betaald worden of werken onder eerlijke werkomstandigheden konden we niet vinden. Wat we wel weten is dat het minimumloon en het leefbaar loon in Pakistan niet bepaald dichtbij elkaar ligt. Pakistan staat al bekend als een land waar veel kledingarbeiders uitgebuit worden, dus of het in de sorteerindustrie beter is, trekken we in twijfel. Het is een enorm onderbelichte en ontransparante industrie, wat niet veel goeds garandeert voor de werkomstandigheden.

Vintage kleding wordt doorverkocht in ongesorteerde of gesorteerde balen

De kleding wordt door de Pakistaanse sorteerders gesorteerd op merk, en op soort. Zo kun je bijvoorbeeld Burberry Trenchcoats kopen voor 65 pond. Bij de vintage wholesalers kun je de kleding kopen in zulke gesorteerde balen, maar ook in wat minder gesorteerde balen. Deze zijn uiteraard een stuk goedkoper, maar er zit ook een stuk minder in dat ook echt goed verkoopbaar is. Van de gesorteerde balen kun je meestal ook verwachten dat 10% niet verkoopbaar is. Die kleding is dan toch te erg beschadigd of het is van een imitatiemerk. Dit wordt de foutmarge genoemd van de sorteerders en moet je dus voor lief nemen. De kleding die onverkoopbaar is wordt meestal weer terug in de kledingbakken gestopt en doorloopt dus de hele cycle opnieuw.

Het is vaak ook mogelijk om langs te gaan bij deze wholesale vintage verkopers, of een videobelafspraak te maken, zodat echt alleen de kleding wordt gekocht die als verkoopbaar wordt beschouwd.

Veel van de kleding in deze stijl die je in Nederland kunt kopen, wordt ingezameld in de Verenigde Staten, vervolgens gesorteerd in Pakistan onder werkomstandigheden waar we vraagtekens bij plaatsen, opgekocht door het Verenigd Koninkrijk, en vervolgens ingekocht door Nederlandse vintage winkels. De kleding heeft dus vaak een enorme reis afgelegd en hoogstwaarschijnlijk wordt niet iedereen in het proces eerlijk betaald.

Is kledingstijl dus eigenlijk helemaal niet duurzaam?

Absoluut niet! Vintage winkels zoals die van Stijn controleren waar hun vintage kleding vandaan komt en houden korte lijntjes in hun keten. Wildebras zal zeker niet de enige vintage winkel zijn die wel op eerlijke en duurzame manier aan hun vintage kleding komt. Het is alleen wel belangrijk dat er meer transparantie komt over waar vintage winkels hun kleding vandaan halen, want op dit moment is er helaas nog teveel onduidelijk om vintage gelijk te stellen aan duurzaam!

Door: Noor Veenhoven

Bron: projectcece.nl

Project cece duurzame kleding

Geef een reactie