Vloerenmaker Tarkett blijft ambitieus op duurzaam terrein

Tarkett wil dat 30 procent van de gebruikte grondstoffen in 2030 gerecycleerde materialen betreft. In datzelfde jaar moet zijn CO2-voetafdruk met 30 procent zijn verkleind. Een en ander valt te lezen in het verslag dat de vloerenmaker vorige maand, niet toevallig op Wereld Hergebruik Dag, heeft uitgebracht van zijn lopende prestaties op het vlak van duurzaamheid. KPMG heeft als onafhankelijke partij toezicht gehouden op de inhoud van dit zogeheten CSR-rapport 2020, een afkorting die staat voor Corporate Social & Environmental Responsibility.

Tarkett    Tarkett cover

Links: Tarkett-CEO Fabrice Barthélemy: ‘We investeren in circulaire economie en pakken onze ecologische voetafdruk aan’. Rechts: cover van het CSR-rapport 2020. Foto’s via vloerenplein.nl

Veel vooruitgang geboekt

CEO Fabrice Barthélemy van Tarkett wil allereerst vastgesteld hebben dat de onderneming in de afgelopen tien jaar veel vooruitgang heeft geboekt op dit terrein. “In veel gevallen hebben we onze doelstellingen voor 2020 overtroffen door initiatieven op het gebied van circulaire economie te ontwikkelen, onze ecologische voetafdruk te verkleinen en onze producten ecologisch te ontwerpen met gezonde materialen.”

Het schrijven van duurzaamheidsstrategie

Wat de topman betreft kan zijn onderneming nu een begin maken met het schrijven van het tweede hoofdstuk van zijn duurzaamheidsstrategie. Daarin is opnieuw een belangrijke rol weggelegd voor partnerschappen met klanten, leveranciers en andere grote spelers en staat het grijpen van nieuwe kansen om duurzaam te groeien voorop. “Als onderdeel van onze Change to Win-strategie investeren we in circulaire economie en pakken we onze ecologische voetafdruk in de gehele waardeketen aan,” verkondigt Barthélemy.

Tarkett en zijn recyclingprogramma

Zo voert Tarkett zijn recyclingprogramma op, door afgedankte vloeren en gerecyclede materialen om te zetten in nieuwe vloeren, met uiteindelijk minder afval en een kleinere ecologische voetafdruk tot gevolg. Feitelijk werd tussen 2010 en het verslagjaar 109.000 ton vloerbedekking ingezameld als onderdeel van zijn Restart-programma voor terugname en recycling in Europa, Noord-Amerika en Brazilië. Negen recyclingcentra die in productievestigingen in een achttal landen zijn geïntegreerd, zijn operationeel. Opgeteld 13 procent van de door Tarkett gebruikte grondstoffen (127.000 ton per jaar) betreft gerecycleerde materialen. Het doel is 30 procent in 2030, tegenover nog 10 procent in 2018.

Verkleinen van ecologische voetafdruk

Op het vlak van het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk, rapporteert Tarkett een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 27 procent tussen 2010 en 2020, en ging daarmee verder dan zijn oorspronkelijke doelstelling van minus 20 procent. Het doel voor 2030 is om de CO2-voetafdruk van het bedrijf met 30 procent te verminderen. Voorts staat genoteerd dat acht productielocaties in zeven landen 100 procent hernieuwbare elektriciteit betrekken. De fabrikant heeft bovendien 253.000 ton koolstofdioxide-equivalent vermeden in de waardeketen dankzij het gebruik van 127.000 ton gerecyclede materialen, in plaats van nieuwe grondstoffen te gebruiken en afval naar de verbranding te sturen. Dit vertegenwoordigt meer dan de totale hoeveelheid broeikasgasemissies van zijn productievestigingen in het verslagjaar. Vermeldenswaard is nog de lancering vorig jaar van iQ Natural, een elastische vloerbedekking (’s werelds eerste met ‘bio-attributed’ vinyl) die een van de laagste ecologische voetafdrukken op de markt kent.

Ecologisch verantwoorde vloerontwerpen

Een derde aspect betreft het kiezen van geschikte materialen ten behoeve van ecologisch verantwoorde ontwerpen. Voor dit doel werkt Tarkett sinds 2010 samen met het wetenschappelijke instituut EPEA om de beginselen van Cradle to Cradle toe te passen in alle werkzaamheden. Momenteel wordt 98 procent van de grondstoffen – die meer dan 5000 materialen vertegenwoordigen – door derden beoordeeld op hun impact op de gezondheid van mensen en het milieu op basis van C2C-criteria. Tarkett heeft nu twintig C2C-certificeringen voor tapijt, linoleum, rubber, hout en kunstgras. Vijf productcollecties hebben het niveau ‘goud’ bereikt, ongeëvenaard in de vloerenbranche.

Uniek in Europa

Tarkett is overigens de enige tapijtfabrikant in Europa die zijn commerciële tapijttegels volledig kan recyclen, zo licht het concern tot besluit een voorbeeld uit waarin Nederland een rol speelt. Dankzij zijn innovatieve recyclingfabriek in Waalwijk immers scheidt Tarkett de EcoBase-rug voor hergebruik in zijn eigen productie ter plaatse en de vezel voor ‘regeneratie’ door zijn leverancier Aquafil. Het volledige CSR-rapport is te vinden op de startpagina van www.tarkett.com.

Bron: vloerenplein.nl

 

One Response to Vloerenmaker Tarkett blijft ambitieus op duurzaam terrein

  • Elk bedrijf kan beginnen met installatie Zonnepanelen, Laadpalen en Elektrisch rijden op Zonnestroom en
    zonnestroom voor kantoor en productie. Elk bedrijf kan een contract afsluiten voor groene energie.
    Dat zijn eenvoudige maatregelen met impact. Overheden, Gemeenten, Waterschappen ook Zonnepanelen installeren voor productie schone stroom, contract met Groene Energie Leverancier, Laadpalen, Elektrische auto’s. Productie Schone Energie is goedkoop, eenvoudig en levert ook nog winst op voor
    Bedrijven, Overheden, Particulieren. Schone Lucht, Minder Ziekte.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign